Utvikling av eiendommen Ringvegen 2B har vært et av Fagbygg Midt-Norges hovedprosjekter. Imidlertid har prosjektet ikke latt seg realisere. Nylig solgte selskapet eiendommen.

– Fagbygg mistet muligheten til å realisere eiendomsprosjektet i Ringvegen 2B slik det ble omsøkt i 2009. Dette har ført til et økonomisk tap for Fagbygg. På den ene siden er det reelle utlegg og egeninnsats, og på den annen side er det manglende gevinst, påpeker selskapets advokat Runar Wiik i Advokatkontoret Øverbø Gjørtz i et brev til Sunndal kommune.

I brevet går det fram at selskapet føler seg motarbeidet av kommunen.

– Umulig situasjon

Ringvegen Park BRL ble bygget i samsvar med den opprinnelige planen for Ringvegen, og kommunen ga i mars 2007 midlertidig brukstillatelse. Det ble stilt krav om minimumsbearbeiding av regulerte fellesarealer utover byggets regulerte tomt. Fristen ble satt til seinhøsten 2008 – med den begrunnelsen at de omkringliggende arealene ikke skulle bli liggende som potensielt skjemmende i lang tid. Ifølge Wiik har Ringvegen Park BRL fortsatt ikke oppfylt kravet, og bebor leilighetene kun med midlertidig brukstillatelse og ikke ferdigattest. Dette er bakgrunnen for at Fagbygg Midt-Norge har blitt hindret i sin utnyttelse av Ringvegen 2B, skriver advokaten.

Da en ny reguleringsplan for Ringvegen 2 ble vedtatt i 2008 ble Fagbygg satt i en situasjon hvor de var avhengige av medvirkning fra de øvrige grunneierne for å kunne få ferdigattest på boenhetene på sin eiendom.

– De øvrige grunneierne har som kjent ikke bidratt, og kommunen har ikke fulgt opp sine egne pålegg til grunneierne, skriver Wiik.

– Fagbygg har vært stilt i en umulig situasjon, da de kun har hatt en andel på 1/13 av fellesarealet og har da ikke kunne igangsatt tiltak uten de øvriges samtykke.

– Motarbeidet

I brevet trekker advokaten fram de følgene den manglende oppfølgingen har fått for selskapet.

Selskapet fikk godkjent byggetillatelse for eiendommen i 2011, og to av de fire andelene ble solgt. Imidlertid kunne prosjektet ikke igangsettes for fullt, ettersom det var høyst uklart når fellesområdet ville bli opparbeidet. Advokaten peker på at kommunen så, tre år etter at fristen for igangsettelse utløp, viste en «bemerkelsesverdig evne og vilje til å beslutte at bygging ikke var igangsatt».

– Den innsatsen som kommunen har vist i saken mot Fagbygg knyttet til byggetillatelsen, sammenholdt med fraværet av innsats for å få Ringvegen Park BRL til å foreta seg noe med uteområdet, er også et moment som har betydning ved Fagbygg sin vurdering av å selge tomten. De føler seg motarbeidet av kommunen. Her har altså kommunen latt være å bruke sine virkemidler mot Ringvegen Park BRL, og mens tiden har gått og Fagbygg gjentatte ganger har forsøkt å få Ringvegen Park BRL til å følge opp sine forpliktelser, bruker kommunen den samme tidsperioden som de selv ikke har gjort noe, til å frata Fagbygg muligheten til å bygge på bakgrunn av opprinnelig byggetillatelse.

Selskapet inviterer kommunen til dialog for å komme fram til størrelsen på kompensasjonen.

Solgte eiendommen

Fagbygg solgte nylig Ringvegen 2B for 1,8 millioner kroner. Overtakelse er 1. oktober. Erik Gjershaug, Martin Gjershaug og Geir Sliper har søkt kommunen om dispensasjon fra reguleringsplanen for eiendommen i Ringvegen 2B-2D. Dispensasjonen gjelder bruk av kjelleren som forsamlingslokale for Sunndal muslimske trossamfunn fra 1. oktober 2016. Selskapet planlegger å bygge leiligheter for vanskeligstilte i første etasje i bygget.

Sunndal kommune har også vurdert å kjøpe eiendommen i Ringvegen. Primært har kommunen vært interessert i selve tomta, og ikke i bygningen på eiendommen. Fagbygg Midt-Norge AS har tidligere tilbudt kommunen eiendommen, inkludert bygningen, for 2,5 millioner kroner. Kommunen har svart med et tilbud på 500.000 kroner.

I et brev mottatt av Sunndal kommune 28. juli avslo Fagbygg Midt-Norge AS tilbudet, og viste til at det var langt unna markedspris og dermed ikke akseptabelt.

– Saken omkring Ringvegen 2 har som kjent vært en verkebyll i lang tid. Tilbudet fra kommunen bidrar ikke til å gjøre dette bedre, het det i brevet.