Den nye ambulansestasjonen på Sunndalsøra sto ferdig i fjor. Det var mye fram og tilbake før både tomt og utbygger var klar. Opprinnelig var det selskapet Ambulanse Consulting AS som fikk oppdraget. De hadde sikret seg ei tomt på Håsøran til formålet. Det ble etter hvert klart at verken kommunen eller de ansatte ønsket en slik plassering. De ønsket at ambulansestasjonen skulle bygges i tilknytning til det distriktsmedisinske senteret og de to legesentrene i sentrum.

Det ble forhandlet med selskapet som opprinnelig fikk oppdraget, uten hell. Det hele endte med at Helse og Sosialbygg Sunndal AS – med Asbjørn Tronsgård som daglig leder, overtok prosjektet mot at stasjonen fikk den ønskelige plasseringen i sentrum.

– Må dokumenteres

Kommunestyret fulgte rådmannens tilrådning i saka som sa at det skulle bevilges én million kroner som tilskudd til helse og Sosialbygg Sunndal AS som kompensasjon for de merutgiftene utbyggeren ville få ved en slik lokalisering. Arbeiderpartiets Lars Fjærli og de rødgrønne fikk med en presisering som sa at tilskuddet kan bevilges mot dokumenterte merutgifter. Millionen skulle belastes kommunens næringsfond.

Nå viser det seg at millionen er utbetalt uten at merutgiftene er godt nok dokumentert. Det er i alle fall den klare meningen til kontrollutvalget. Kommunerevisjonen er av samme mening.

Under behandlinga av saka 5. mars i år konkluderte kontrollutvalget med at de ønsket en nærmere avklaring fra administrasjonen om de ser dokumentasjonen av merkostnadene fra helse og Sosialbygg Sunndal AS som tilstrekkelig.

– Ikke mulig

I et notat til kontrollutvalget skriver Sunndal kommune at det ikke er mulig å dokumentere ekstrakostnader for den aktuelle bygningen, bortsett fra forskjellen på størrelsen på de to alternativene. Kontrollutvalget er ikke fornøyd med svaret fra kommunen. Det gjør det ekstra komplisert at kommunen også har godkjent og har betalt en regning pålydende 180.000 kroner for asfaltering av uteområdet ved stasjonen. En utgift som er belastet næringsfondet. I sin innstilling til kommunestyret ber kontrollutvalget at det må vurderes om deler av kostnadene til asfaltering skal belastes Helse og sosialbygg Sunndal AS.

– Alvorlig

Utvalget bruker klare ord i sin innstilling til kommunestyret. De ser alvorlig på at utbetaling kan skje uten at det kontrolleres mot vedtak fattet av bevilgende myndighet, og ber rådmannen skjerpe rutinene på området. Utvalget ber kommunestyret sørge for at administrasjonen får merkostnadene endringen av tomt medførte for Helse og Sosialbygg Sunndal AS, bekreftet av en uavhengig sakkyndig.