- Nordmøre og Romsdal er på mange måter et trygt distrikt å bo i, sa politiet på pressekonferanse mandag. Politiet la mandag ettermiddag fram de såkalte STRASAK-tallene for Nordmøre og romsdal i 2013, en oversikt over anmeldt kriminalitet og straffesaksbehandling i året som gikk. Utenom tallene på vinningskriminalitet, som det har vært mye færre av i 2013, og narkotikasaker, som har gått kraftig opp, ble tallene beskrevet som "på det jevne", med små variasjoner fra 2012.

- Vi bor i et trygt distrikt. Geografien gir oss også en fordel, det er relativt lett for oss å ha god oversikt på det som skjer, sier politiinspektør Ove Brudevoll.

God oppklaringsprosent

Politimester Arnstein Nilssen sier at politiet i Nordmøre og Romdal ikke har hatt drapssaker i 2013, men at de ikke har hatt lite å gjøre av den grunn. Han beskriver arbeidsmengden som betydelig.

– Det positive er at oppklaringsprosenten har vært god.Den ligger på 44,6 for Nordmøre og Romsdal, med 112 dagers saksbehandlingstid, sier han.

Til sammenligning var oppklaringsprosenten på Sunnmøre 47 prosent, med 92 dagers saksbehandlingstid.

Færre innbrudd

Særlig positivt ser politiet på at vinningskriminaliteten ser ut til å gå tilbake.Antall grove tyverier fra leilighet eller villa har gått ned fra 55 saker i 2012 til "kun" 33 saker i 2013, en nedgang på 40 prosent. Brudevoll sier politiet er veldig fornøyd med måten de har jobbet på på området, men understreker samtidig at svingninger i tallene er naturlig og at politet nok ikke kan ta all æren.

Han tror utviklingen generellt går i retning av at vi vil se mindre av nettopp denne typen kriminalitet:

- Vi har det så godt i Norge, vi har alt vi trenger, så det ofte er lite å tjene her for de som prøver å selge tjuvgods, sier han.

- Det blir vanskelig å selge ting utenfor de kriminelle nettverkene, og de har vi jo etterhvert ganske god kontroll på, sier han.

Mangler varetektsplasser

En stor utfordring for politet på Nordmøre er at de ikke har plass til alle de helst skulle satt i varetekt. Brudevoll beskriver scenarioer hvor flere som skulle vært varetektsfengslet har gått fri, enten fordi det ikke har blitt avklart fort nok hvor det kan være plass til dem, eller fordi det rett og slett er fullt.

-Når vi ringer Hustad fengsel og får beskjed om at det ikke er plass, er det lite vi kan gjøre. At vi ikke får satt folk i varetekt kan ofte ødelegge saken helt. Bevis forspilles, og sikkerheten ivaretas ikke slik den skal. Det er frustrerende for de som har jobbet saken frem, så vel som for publikum som ser skurken ute igjenpå gata dagen etter han ble tatt inn.

Om noe kan gjøres med problemet i 2014, kan ikke Brudevoll si noe om. Han vet at flere fengsler i distriktet har sett på muligheten for å bruke doble celler, men her er fortsatt mye uklart.

Det totale antall forbrytelser her i distriktet i 2013:

Halsa: 17 forbrytelser (33 forseelser).

Rindal/Surnadal: 114 forbrytelser(112 forseelser).

Tingvoll: 68 forbrytelser (51 forseelser).

Nesset: 63 forbrytelser (54 forseelser).

Sunndal: 272 forbrytelser (82 forseelser).

En mer detaljert oversikt over hva slags forbrytelser som ble begått mest av her i distriktet i 2013, finner du i onsdagens utgave av Driva. Der vil også tallene for fjoråret være med.