Lokalhistorikerne og forfatterne Tommy Fossum og Petter Erik Innvik trår til igjen. Den største salgstoppen etter fjorårets suksess med Hundreårsboka har knapt lagt seg før de to er i gang med å planlegge oppfølgeren. Under og etter utgivelsen av boka har det strømmet på med historiske bilder. Helt utrolig. Et sted mellom 40000 og 50000 til sammen, sier Fossum.

– En av suksessfaktorene for Hundreårsboka var opprettelsen av Facebook-sida «Hundre år i Sunndal», der vi gikk ut og etterlyste bidrag i form av bilder og historier. Den vekket historieinteressen blant sunndalinger både heime og ute. Sida har nå nærmere 2700 medlemmer og det er stor aktivitet, nesten to år etter at sida ble opprettet.

– Vi har blitt oppfordret av mange til å følge opp Hundreårsboka. Det har vi også lyst til. Sjøl om vi alt har mange bilder, oppfordrer vi folk til å komme med innspill til oss, hvis de har bilder eller historier som fortjener å komme mellom to permer, sier de to.

Forfatterne er avhengige av noe økonomisk støtte for å utgi en såpass omfangsrik bok som de planlegger. De er derfor glade for at forstanderskapet i Sunndal Sparebank har vedtatt å bidra med 100.000 kroner for å få ut boka.

– Vi synes bokprosjektet er viktig å realisere. Her er det mange  lokale  bilder som nå kan tas vare på, sier banksjef  Jonny Engdahl.

Fossum sier forfatterne har mange ideer til stoff. En av grunnene til at de to er motiverte til å gå på med en ny bok, er at kun 800 av de vel 40–50 000 bildene de har til rådighet, ble med i Hundreårsboka. Det er en bildeskatt som mange flere bør ha tilgang til.

– Bare den siste måneden har vi fått digitalisert vel 10 000 bilder fra 70-tallet. Det er også avgjørende at arbeidet gjøres mens stoffet er ferskt i hodet og at publikums engasjement for vår lokale historie er så stort. Ikke minst treffer malen til Hundreårsboka–som vi vil bruke også på dette bokprosjektet, yngre målgrupper, som for første gang stifter bekjentskap med vår felles historie. Utgangspunktet for boka er 1814 og 200-årsfeiringen for Grunnloven, der øksendalingen Jonas Rein er den naturlige inngangen. Det er ikke mange steder i landet som kan skilte med en egen Eidsvoldsmann–og i alle fall ikke en så profilert mann som Rein. De fleste på Eidsvoll var tause. Rein var alt annet enn taus–og bergtok eidsvollsmennene med sine taler, sier Tommy Fossum.

– Vi vektlegger i hovedsak de siste 60–70 åra mest i boka, og garanterer mange artige bilder med høg mimrefaktor. Svært mange vil kjenne seg igjen.

Boka skal gis ut i løpet av året.