I kamp med elever fra 400 skoler fra hele Norge, sto Halsaelevene Even Hendseth, Arne Bojer Pedersen og Åsmund Godal Tunheim til slutt som vinnere av landsfinalen i klassequizen på NRK. Mandag ble Norges smarteste elever behørig feiret ved skolen.

Både medelever, lærere, kommuneledelse, NRK og flere var oppmøtt i det store amfiet ved Halsaskolen for å hedre seierherrene og feire den høythengende seieren i Klassequizen som ble sendt på NRK1 lørdag.

«Hele» Halsa satt klistret til skjermen lørdag og fikk se sambygdingene heve trofeet og slippe jubelen løs etter seieren. Programmet ble spilt inn torsdag og var altså ikke direktesendt, så det var hemmelighetsfulle elever som vendte tilbake til heimkommunen etter innspillingen.

– Ingen fikk vite resultatet før sendingen, ikke engang familien, sier Even Hendseth. Unntaket var noen få foreldre som var med til Oslo, sammen med de tre elevene og lærer Knut Botten. Elevene klarte å holde tett helt til lørdagskvelden, da klassen med flere var samlet på Rasteplassen for å se programmet.

– Og som dere så, så gikk det ganske bra. Så niendeklassinger; dere vet hva dere har å gjøre til neste år, smiler Hendseth. Verken han eller de to andre trodde ikke helt sine egne ører da de vant.

– Vi viste jo at vi hadde svart feil på noen spørsmål, og flere ganger tenkte vi at nå ryker vi. Men det var akkurat det vi ikke gjorde, og det var utrolig godt da vi fikk høre at vi vant, sier de tre glade vinnerne.

Hadde godfølelsen

En imponert rektor, Per Olav Foseide, skrudde tida noen dager tilbake, og på det store lerretet i amfiet fikk alle gjenoppleve spennende sluttminuttene av tv-sendingen. Med 31 av 36 poeng gikk Halsa sammen med Vest-Agder og Nord-Trøndelag videre til superfinalen.

Konkurransen var spennende helt til siste slutt, men både de tre deltakerne og lærer Botten var veldig fornøyd med den siste kategorien i superfinalen, som var Afrika. Dette ble avgjørende.

– Spørsmål om Afrika passet oss godt, ja for geografi er vi ganske habile på, sier Hendseth. Foran et fullstappet amfi ved skolen fortalte han, sammen med de to andre, hvordan hele opplevelsen hadde artet seg i hovedstaden, fra det øyeblikk de gikk ut av flyet på Gardermoen og ble «overfalt» av NRK, som han sa. De var både på omvisning i NRK-huset, kino, og mye annet.

– Torsdag var det prøveinnspilling, og mye venting da teknikken feilet. Men det gikk da bra når vi endelig kom i gang. Godfølelsen var der hele tida, og jeg mistet helt impulskontrollen da vi vant, det var bare å slippe seg løs, sier Even.

De hadde nemlig tidlig fått instrukser fra læreren om å ligge lavt gjennom konkurransen og ikke ta av på noen måte.

– Hvis man toner flagg og er «karravorijnn», er det fort gjort å dette ned, smiler Botten, som syntes det var en ren fryd å ha elevene med seg, både til Fylkesfinalen i Ålesund og til finalen i Oslo.

– Drømmeoppdrag

Læreren er både stolt og glad etter seieren, og understreker at dette ikke bare er flaks.

– Vi har trent, trent og trent på dette. For skal man bli god i noe, så må man trene. Jeg er sjøl samfunnsengasjert, og det prøver jeg å få elevene mine til å bli også, det er viktig for meg. Jeg er stolt av gjengen, som laget et fantastisk tv-program og satte Halsa skikkelig på kartet, sier Botten.

Etter at rektor Foseide overrakte både blomster, solo og gullbrød til vinnerne, var det en kjempefornøyd ordfører Ola Rognskog sin tur til å uttrykke sin begeistring. Sammen med rådmann Peter Ardon og skolefaglig ansvarlig, Marie Botten, var han frammøtt for å gratulere og hedre mesterne.

Rognskog kaller dette et drømmeoppdrag, det artigste oppdraget han har hatt siden han begynte som ordfører for sju år siden.

– Samhold og samarbeid er noe av visjonen til kommunen, og hvis samholdet er like sterkt som kunnskapen her, så ser dette virkelig lyst ut, sier han. Foruten heder til elevene, framhever han også lærer Knut Botten. – Motiverte lærere i kombinasjon med engasjerte elever er dynamitt! Så takk for en kjempeinnsats i konkurransen og for å ha satt Halsa på kartet, sier Rognskog.

Kunnskapsrik i dobbel forstand

Etter fellesopplegget i amfiet, var det tid for kake og kaffe i klasserommet. For sammen med gratulasjoner kom både kaker, frukt og andre godsaker fra kommune og næringsliv denne dagen.

Og hele klassen fortjente godbitene, for de har i høyeste grad bidratt til seieren, alle som en. Stadig har medelevene kjørt de tre vinnerne med ulike quizer, og sammen har de terpet seg gjennom mangt og meget i en årrekke.

Da de gikk i åttende klasse kom de på andreplass i Tidens Kravs spørrekonkurranse, «Fem rette», og premien var 10 000 kroner. I fjor vant de konkurransen og innkasserte nye 10 000 kroner. Og den 27. mai i år står de atter i finalen i denne konkurransen, og har sjansen til å fylle opp klassekontoen ytterligere innkassere nye 10 000.

– Even har kalkulert inn alt dette i klassebudsjettet han, for pengene skal gå til klassetur, smiler Botten. Klassen fikk dessuten en sjekk på 5000 kroner med kommunen etter seieren, samt at kommunen lett tok pizzaregningen etter sammenkomsten på Rasteplassen lørdag.