Ordfører Ståle Refstie (Ap) i Sunndal skriver brev til Statsminister Erna Solberg, justisdepartementet og stortingspolitikere i håp om å kunne få tilbake til Sunndal de heimsendte afghanerne Farid og Farhad Rahimi med familie.

I brevet skriver ordføreren følgende:

"I september 2014 ble familien Rahimi, en familie på fem som hadde bodd i Norge i fire og et halvt år, utvist og sendt fra Sunndal til Afghanistan med tvang. Dette var en del av regjeringens «opprydningsaksjon» etter at politiet fikk et disponeringsskriv fra Justisdepartementet der det sto at «Saker som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse skal prioriteres.»

Som ordfører har jeg lovet å gjøre flest mulig oppmerksom på at denne saken oppleves som uforståelig og dypt urettferdig av mange i Sunndal.

I kjølvannet at disponeringsskrivet og tvangsutsendingene det førte med seg, fikk Justisministeren sterk kritikk fra støttepartiene KrF og Venstre. Som konsekvens ble som kjent reglene om oppholdstillatelse for lengeventende asylbarn i fjor endret, etter forhandlinger og forlik mellom regjeringen og støttepartiene. I tråd med de nye reglene skal hensynet til barnets beste veie tyngre ved oppholdstid utover fire og et halvt år, når barna har gått ett år på skole. Da skal barnas eventuelle tilknytning til Norge vurderes og veie tungt. Barnefamilier som ble sendt ut i «ryddeaksjonen» i 2014, men som møter disse kriteriene, kunnen søke og få omgjøring fra hjemlandet.

Forliket ble imidlertid ikke til hjelp for Rahimifamilien fra Sunndal. Dette til tross for at familien faktisk har bodd i Norge i fire og et halvt år, og at de to eldste guttene i familien har gått på norsk skole i over fire år. I tråd med kriteriene i forliket søkte de om å få returnere til Norge og Sunndal. De fikk avslag. Utlendingsnemnda sier at såkalte innvandringspolitiske hensyn ligger til grunn for avslaget. Familien hadde ikke sterk nok tilknytning til Norge til at det var riktig å gi dem oppholdstillatelse.

Det har lokalsamfunnet og familiens venner i Sunndal liten forståelse for. Som sagt og skrevet på Facebook: «Vi vil bistå guttene uavhengig av politiske vedtak. Dette er en familie vi kjenner, de er bestevenner med våre barn, så vi kan ikke lene oss tilbake og ikke bry oss». Og, som kontaktlæreren til den eldste av brødrene skriver i en e-post til Utlendingsnemnda: «Familien hadde en sterk og sunn tilknytning til det norske lokalsamfunnet hvor de bodde i over fire år. Vær så snill å send meg råd om hva lokalsamfunnet kan gjøre for å få saken opp igjen.»

Skoleklassen til Farid, den eldste av brødrene, har gitt klassekassa si til klassekameraten de savner for å sikre ham utdanning. Klassen til Farhad, den yngste av brødrene, har sendt brev til Statsministeren om hvorfor de vil ha klassekameraten hjem. Farhad Rahimi var venn med alle, skoleflink, god i norsk, og ble valgt som klasserepresentant til elevrådet. Begge brødrene var aktivt med i det lokale fotballmiljøet. Lærere og fotballtrenere kan bekrefte at guttene var meget godt integrerte her i Sunndal. Medelever, foreldre og nærmiljø opplever det som uforståelig og urettferdig at disse guttene ikke var nok integrert i og tilknyttet Norge til å få bli basert på regjeringens avtale med støttepartiene om lengeventende asylbarn.

Som følge av avslaget er familien nå splittet. Mor og det yngste barnet er igjen i Kabul, mens far og de to guttene igjen er på flukt. De ble funnet av Adresseavisen på den greske øya Lesbos under et forsøk på å intervjue flyktninger. I kaoset var det en gutt som hjalp til med å oversette til engelsk. Så sa han plutselig, på kav sunndalsdialekt: «Snakke dokker norsk?» Det var Farid, den eldste av brødrene. Han hadde på seg en T-skjorte med «Hydro Cup Sunndal» på, og engelsken hadde han lært på skolen i Sunndal.

For oss Sunndalinger satte dette ansikt på flyktningsituasjonen i verden og Europa. Det er sterkt for både små og store å se to Sunndalsgutter på 12 og 16 år som båtflyktninger i Hellas. Det har ført til innsamlingsaksjon, auksjon, basar, konsert og fakkeltog til støtte for familiens ønske om å vende hjem til Sunndal – for å nevne noe. Klassekameratene ved Tredal skole har til og med spilt inn en musikkvideo kalt «Sangen til Farhad – Kom heim til oss.»

Vi vet at utvisningen av Rahimifamilien, og avslaget på å få vende tilbake til Sunndal, er en konsekvens av norsk flyktninge- og innvandringspolitikk, og lovverket som ligger til grunn for denne. Vi vet at mange er i samme situasjon som dem, og at alle har krav på lik behandling. Mange Sunndalinger føler likevel at Rahimifamiliens sak fikk feil utfall. At skjønnet skulle blitt brukt bedre, slik at familien får vende hjem. Fordi familien oppfattes og oppleves som venner og gode Sunndalinger.

Derfor er det et stort ønske i Sunndal om at familien må få saken sin tatt opp igjen. At de må få vende hjem, om de igjen skulle greie å ta seg til Norge. At de må få bli, sammen med alle de andre flyktningene Sunndal selvfølgelig tar imot som del av den nasjonale flyktningedugnaden. Som ordfører ber jeg om at innbyggerne i Sunndal blir hørt. Slik kan dere vise at dere tar lengeventende asylbarn på alvor, og respekterer avtalen regjeringen inngikk med støttepartiene om dette."