– Klart det er vemodig, vi har hatt mange lykkelige år på Sunndalsøra. Det var gjennom butikken mor og far møttes i sin tid, så vi har mye å takke den for. Men en kan ikke drive bare på følelser, sier Renate Unhjem til Driva. Hun eier selskapet Reinholdt M Unhjem AS sammen med sin søster Gunhild. Selskapet har drevet butikken på Sunndalsøra i en årrekke. Nå har eierne tatt den tunge beslutningen å avvikle selskapet. Bakgrunnen er i hovedsak at eierne er engasjert i andre bedrifter på hver sin kant.

– Det å fjernstyre og ikke ha den daglige tilstedeværelsen gikk ikke lenger. Det er tøffere konkurranse og en annen virkelighet å drive butikk i, enn for noen år siden. Varehandelen er i endring, og den avgjørelsen vi har tatt, er en konsekvens av det. Det kreves en annen oppfølging i dag, og vi måtte innse at vi ikke har verken evnen eller viljen til å drive videre.

Selskapet hadde i 2012 en omsetning på 3,2 millioner og et driftsresultat på drøyt 100.000 kroner. Med unntak av 2011, da det endte med et mindre underskudd, har selskapet drevet med overskudd de fem siste åra.

– Dette er en avvikling, ikke en konkurs, understreker Unjem.

For rundt ett år siden var butikken på Sunndalsøra annonsert for salg. Det var ingen interessenter som meldte seg. Unjem sier at det fortsatt er mulig – hvis noen nå i tolvte time ønsker å hive seg rundt og overta butikken.

– Jeg er ikke i tvil om at den riktige personen ville fått butikken til å gå.

De siste åra har Rita Wærnes vært ansatt som daglig leder ved R. M. Unhjem i Amfi Sunndal. To årsverk har vært knyttet til butikken.

Gullsmeden på Sunndalsøra vil holde åpent til varelageret er solgt ut, opplyser Unhjem, som for øvrig understreker at butikken i Amfi Surnadal skal drives videre. Den drives av Unhjem Gull og Sølv AS, som også har en annen eierstruktur enn Reinholdt M Unhjem AS.

- Det er klart det er en kjedelig dag når det bekreftes at det er slutt, og det hele blir enda sterkere når det er en butikk som har vært med i lang tid, sier senterleder i Amfi Sunndal, Bergsvein Brøske.

- Det hele forsterkes også av at det har vært flere som har falt fra i det siste, nå sist var det Hammerdronninga som måtte gi seg, som gir flere tomme lokaler samtidig. Det har skjedd litt mye på kort tid. Men slik er altså situasjonen, og det hjelper ikke å sture. Nå må vi bare gyve videre og se på hvordan vi kan få fylt opp igjen lokalene.