Det er KS og Møre og Romsdal fylkeskommune som har spurt kommunene i fylket om de ønsker å slutte seg til en felles oppreisningsordning for tidligere barnevernsbarn.

Kommunene er bedt om å vurdere forslaget til vedtekter som er utarbeidet. I vedtektene legges det opp til en erstatningsordning som er avgrenset til personer som har vært utsatt for overgrep eller omsorgssvikt i institusjon.

– Jeg mener at det viktige er om et barn har vært utsatt for omsorgssvikt og overgrep. Ikke hvor det har skjedd, ikke som følge av hvilken plassering, sa rådmann Per Ove Dahl i møtet onsdag.

– At barnet har lidd overlast må være kjernen. Da må vi gå inn for at ordningen skal gjelde for all kommunal plassering.

Sunndal ønsker også at fristen for å søke om oppreisning skal være to år fra den dato ordninga ble kunngjort, mot ett, som KS foreslår.

Det var også holdningen til politikerne.

– Dette er barn som ble sviktet av det offentlige. Det var veldig mye stygt som skjedde. Disse ofrene for omsorgssvikt fortjener oppreisning og erstatning. Det gjelder alle, og ikke bare den innsnevrete gruppa som KS vil inkludere, sa Erling Outzen (SV).

Han berømmet fra talerstolen Oskar Moen fra Sunndal, som i lang tid har kjempet for å få på plass en oppreisningsordning i fylket.

Moen var sjøl som ung elev ved spesialskolen Varna i Østfold. For noen år siden skrev han «Spesialskoleboka», med undertittelen «Tortur i statlig og kommunal regi», hvor han forteller både sin egen og andres sterke historier.

Også ordfører Ståle Refstie (Ap) og fylkestingsrepresentant Ingrid Opedahl (SV), som løftet saka opp i en interpellasjon i 2012 fikk ros for sin innsats.

– Det er mange som har vært imot denne ordningen, i fylket og ellers, men vår ordfører har gått foran og virkelig kjempet for saka, det synes jeg han skal æres for, sa partifelle Jonny Meland.