Lørdag kveld feires fire tiår med helsefremmende innsats på Sunndal Kulturhus med koldtbord og dans. Jubileet var egentlig i april, men en så det bedre å slå sammen feiringen med den årlige juletilstelningen, sier leder i NHL Sunndal og Nesset, Peder Vullum. Og siden det er jubileum skal laget ta hele regninga.

– Ingen betaler egenandel i år, vi tar hele gildet, sier nestleder Anders Johnsen. – Av gjester utenfra har vi invitert Iver Johan Iversen i sentralstyret til LHL og lederen i fylket Atle Tange. Ordfører i Sunndal, Ståle Refstie (AP), kommer også, legger Vullum til.

Aktivt lag

LHL Sunndal og Nesset er et svært aktivt lag og jobber for å bedre livene til alle som er hjerte- eller lungesyke gjennom faglige, kulturelle og sosiale tiltak, aktiviteter og treningstilbud. Med årvisse turer og festmøter fungerer de som et helsefremmende samlingspunkt, både fysisk og psykisk.

Stiftet i 1973

Lokallaget LHL Sunndal ble stiftet i 1973 og hadde 52 medlemmer.

Den gang ble laget lagt på is ikke lenge etter oppstart, med den begrunnelse at oppslutningen var for lav. I 1980 kom en restart, og 21. januar 1982 var Sunndal lag igjen aktivt, og allerede i 1984 passerte medlemstallet 130. I 2000 var det rekordtall på 303 medlemmer, og sjøl om dette tallet har minket stadig litt hvert år siden, er LHL Sunndal og Nesset fortsatt en av Møre og Romsdals største lokalforeninger for hjerte- og lungesyke. Men det er alltid plass til flere, forsikrer leder og nestleder.

I framtida håper de å se enda flere søke seg til foreningen, og da særlig litt yngre sjuke.

– Det hadde unektelig vært fint om flere som var i samme situasjon søkte hit, sier Johnsen, som selv er en av svært få medlemmer i LHL som er en del yngre enn snittet.

– Det er langt ifra bare eldre som får hjerte- og lungesykdommer. Men jeg tror de yngre sjuke ofte er mer opptatt, funderer Vullum.

- Med jobb og barn føler en sjelden at det en har god nok tid til å bli med i en interesseorganisasjon. Men vi har plass, vi. Alle er velkomne, avslutter han.

Driva beklager at vi i dagens papirutgave kom i skade for å gi Peder feil etternavn.