I Sunndal var det LO Indre Nordmøre som sammen med Ap, SV og Sp markerte motstanden.

De siste ukene har debatten om EUs såkalte tredje energimarkedspakke gått høyt. Særlig har spørsmålet om Norge skal slutte seg til EUs energibyrå Acer fått mye oppmerksomhet. Kritikerne frykter at Acer kan pålegge Norge å bygge flere strømkabler til utlandet og at dette i så fall vil drive opp strømprisene her i landet. Videre at høyere strømpriser vil ramme kraftkrevende industri – og føre til tap av arbeidsplasser. Motstanderne peker også på at at dette vil gripe direkte inn i norsk strømpolitikk og føre til myndighetsoverføring til EU. Målet med EUs energipolitikk er å innføre fri flyt av kraft over landegrenser og sikre lik pris på kraft i EUs energiunion.

Klart nei fra kommunestyret

Motstanden ble torsdag markert på en rekke industristeder. På Sunndalsøra, Orkanger, i Mo i Rana, Mosjøen, Høyanger, Odda og Kristiansand. På Sunndalsøra holdt både ordfører Ståle Refstie, lokal Kjemisk-leder Arve Baade og Johnny Håvik fra Industri Energi appeller for frammøtte utenfor kulturhuset. Til tross for det sure og kalde været med kraftig vind fant en god del vegen til markeringa, og engasjementet var tydelig. Flere ganger brøt folk ut i spontan applaus under appellene.

Ordføreren framhevet hvordan vannkrafta er selve arvesølvet vårt, en fornybar og evigvarende energiressurs som vi har foredlet og fortsatt må foredle i Norge. Han opplyste også om vedtaket fattet i kommunestyret dagen før, etter forslag fra Erling Outzen (SV), der det klart framgår at Sunndals øverste politiske organ sier nei til at Norge skal bli underlagt EUs energibyrå Acer på noen måte. Kommunestyret krever også at saka blir behandla etter paragraf 115 i Grunnloven om suverenitetsavståelse. Stortinget skal etter planen skal behandle saka i mars.

– Men regjeringen unngår å si at dette innebærer avståelse av nasjonal suverenitet og demokratisk kontroll over viktige deler av kraftpolitikken i Norge, sa Refstie, og la til at slik avståelse av suverenitet krever tre fjerdedels flertall i Stortinget – men at regjeringa forsøker å slippe unna rett bruk av Grunnloven ved å konstruere en umulig løsning, slik at Norge likevel skal kunne bli med i Acer med simpelt flertall i Stortinget.

Refstie bekrefter overfor Driva at han drar til Oslo for å delta i en fanemarkering utenfor Stortinget den 27. februar.

– Dette er en viktig sak. Det er viktig å si klart og tydelig ifra om hva vi mener om dette, sier ordføreren, og legger til at han er glad for å ha vedtaket fra kommunestyret i ryggen.

– Samstemt rop

Johhny Håvik omtalte markeringene rundt om i Norge som et samstemt rop fra distriktene.

– Et rop som allerede har skapt rystelser langt inn i Stortingets korridorer, rystet de som tenkte det ikke ville bety noe for oss vanlige folk, om Norge gir fra seg kontrollen over vår evigvarende ressurs – vannkrafta.

Han viste til at det nå er søkt konsesjon for en utenlandskabel til Skottland – der strømprisen er adskillig høyere enn i Norge.

– Hovedformålet med kabelen er ikke å eksportere strøm, eller å gardere oss mot tørrår, til det formålet har vi rikelig med utlandskabler. Hovedformålet er å importere britiske strømpriser til våre strømregninger. Det vil i så fall sette industrisamfunn over hele landet i fare, det kan bety kalde aluminiumsovner, det setter tusenvis av industriarbeidsplasser på spill, sa Håvik og manet til å aldri tillate et slikt vegvalg.

300 millioner i Sunndal

Arve Baade i Sunndal Kjemisk fulgte opp og viste til at britiske strømpriser kan innebære en dobling sammenlignet med dagens kraftpris.

– Dette kan bety en katastrofe for norsk prosessindustri der arbeidsplassene ligger i distrikts-Norge. Etter flere år med store investeringer i aluminiumsindustrien blant annet her på Sunndalsøra, kan vi få en bråstopp fordi økte strømpriser setter 11.000 norske industriarbeidsplasser i fare. Dette vil gi store negative konsekvenser i lokalsamfunnene.

Baade viste til at bare fem øre i økt pris vil utgjøre 1,75 milliarder kroner for prosessindustrien – 300 millioner bare ved aluminiumsverket på Sunndalsøra.

– Vi er godt fornøyd med oppmøtet, på et litt vanskelig tidspunkt og i denne vinden, sier Baade til Driva etter markeringa.

– Det er et engasjement rundt dette blant folk, et tydelig grasrotengasjement. Det er veldig mange som gir uttrykk for at de mener dette er ei viktig sak, understreker han.