Gummigranulatet som brukes i millionvis av kunstgressbaner verden rundt er giftig og kreftfremkallende. Flere fotballspillere i Europa har fått kreft legene mener skyldes spill på kunstgressbaner. Flere og flere fotballspillere verden rundt nekter å spille på kunstgressbaner og i USA er granulatbaner forbudt i mange stater og i andre stater skiftes granulatet ut med tryggere materialer. I Norge, der det er tusenvis av kunstgressbaner, er det ennå ikke påvist kreft hos fotballspillere.

Granulatet kommer fra oppskårne bildekk. En del av giftstoffene brukt i bildekk blei forbudt i dekk i 2010, men ligger fortsatt på alle verdens kunstgressbaner.

Så også på Svissholmen. Til og med Bergsvein Brøske prosjektleder for den nye kunstgressbanen, erkjenner gummigranulatet kan være giftig å få i seg og anbefaler ikke barn å løpe barbeint på banen og heller ikke ligge der etter å ha badet og slett ikke spise granulatet.

- Vi forholder oss til folkehelseinstituttet som sier fotballspill på kunstgressbaner ikke er helseskadelig, sier Bergsvein Brøske.

Problemet med Folkehelseinstituttets tilrådning, mener Torbjørn Brøske som lenge har kjempet mot kunstgressbanen på Svissholmen, er at uttalelsen kom i 2006, og at instituttet ikke har gjort undersøkelser siden.

I en Dagbladserie fra i vinter viser avisa til en lang rekke unge europeiske fotballspillere som har fått kreft etter spill på kunstgress. Alle målmenn. Dette kan skyldes de er spesielt utsatt for skrubbsår og for å få granulatet i munn og nese og således inn i kroppen. For det er når granulatet ikke lenger er i fast form alle de giftige kreftfremkallende stoffene får virkning på kroppen.

- Straks det påvises i Norge at granulatet er helsefarlig er ikke Svissholmen den siste banen der granulatet blir bytta ut, sier Brøske.

I arbeidet med banen var Bergsvein Brøske klar over en gummitype som ikke er giftig som også er å få kjøpt.

- Men den koster 100.000 kroner mer i innkjøp. Penger vi ikke hadde, sier Brøske.

Dette kom fram på møtet Torbjørn Brøske hadde innkalt til på Skei i Surnadal torsdag kveld. Politikere, lege, lokale kjemikere, stangvikgardinger og andre var møtt opp. Hensikten med møtet fra Brøskes side var å få belyst det han mener er helsefaren med granulatet og alle de kreftframkallende stoffene gummien består av. Her fikk han støtte av fagfolkene.

- Jeg vil ikke anbefale småunger å leke på kunstgressbanen og heller ikke anbefale barnehager i kommunen å besøke kunstgressbanene, sier lege Birgitte Sæther Moen.

Brøske er videre kritisk til saksgangen som ledet fram til vedtak om å bygge banen og kan oppriktig ikke fatte at lokalbefolkning, politikere og kommune ikke tar inn over seg faren ved granulatet.

- Jeg er ikke i mot at det er en lekeplass på Svissholmen, tvert i mot. Jeg verdsetter den dugnadsinnsats som er lagt ned i anlegget på Svissholmen, men lekeplassen skulle vært med dekke av naturgress, sier Torbjørn Brøske.

Om det defineres som lekeplass eller fotballbane er et annet ankepunkt Torbjørn Brøske har. Er det en fotballbane mener Brøske banen er ulovlig bygd, er det en lekeplass mener han granulatet bør fjernes.

- Vi kommer til å å følge utviklingen nøye, men jeg synes vi bør sette opp ett skilt som advarer mot å gå barbeint på banen. Det er mange småunger der nå på sommeren, sier Bernt Venås (Sp) som forstår bekymringen, men som også er for banen og mener den er en berikelse for bygda.