Det skrives side opp og side ned om bønder som gir seg og legger ned gardsdriften. Men i Surnadal er det for tida mange unge som nå investerer millioner av kroner i nye fjøs, for å satse på sauehold.

En av dem er Solmund Solstad, som tok over heimgarden Solstad på Solem i 2011, og nå har 200 sau i tillegg til kviger. Nå investerer han tre millioner kroner i nytt fjøs med plass til 300 sauer, og restaurerer samtidig gammelfjøset for å utvide storfeproduksjonen.

– Jeg har alltid vært interessert i sau, det er «gaue» dyr. Og med så mye beiteressurser både hjemme og i utmark, må jeg prøve å utnytte dette. I Trollheimen har vi av de beste utmarksbeitene i distriktet, med fine, frodige beiter, sier Solmund.

Solmund selger 15 kviger årlig, og har planer om å doble dette.

– Greit med flere produksjoner, slik at man har flere bein å stå på, sier han.

Rovdyr er verst

Den unge sauebonden mener landbruket er liv laga og lar seg ikke skremme av en blå regjering.

– Den nye regjeringa har kanskje ikke gjort oss veldig begeistret fram til nå, men hva som skjer videre vet vi jo ikke. Det blir spennende å se til våren.

Solstad er imidlertid helt klar på at den aller største utfordringen er rovdyr.

– Rovdyra er en mye større trussel enn landbrukspolitikken. Det går bra så lenge en klarer å holde rovdyrbestanden i sjakk, men skal vi miste 20–30 prosent av besetningen gjennom sommersesongen, da blir det helt håpløst å drive, sier han. Sjøl mistet han en del sauer for et par år siden, men ble skånet i fjor.

– Men nabobesetningene ble hardt rammet, sier han. Solmund er lite begeistret over Klima- og Miljødepartementets ferske vedtak om å frede gaupa her i distriktet.

– Nei, det liker jeg dårlig, sånt gjør at man mister tilliten til forvaltningen, sier han. For gaupe er det nok av, ifølge bonden.

– Her er det gaupespor overalt når det er sporsnø, og jeg har også sett henne ved garden her. Jervspor er det også mye av oppe i Trollheimen.

Godt sauemiljø

Solstad framhever det gode sauemiljøet i bygda, og han synes det er veldig positivt at også mange andre unge i bygda satser på sau. Dette får han bred støtte for hos de to snekkerne som snekrer på nyfjøset hans. Solstad lokker også fram latteren deres når han hevder at det gjør seg med mer ungdom, da snittalderen på sauebøndene i kommunen ellers begynner å bli vel høg.

Snekkerne han har engasjert er Olav Meisingset og Yngve Røøyen, to kompiser med egne snekkerfirma, og som deler Solstads interesse for sau. Meisingset og Røøyen driver begge med sau, og har også planer om å bygge seg nye fjøs i løpet av et års tid. I tillegg har de minst en kompis til som snart skal bygge nytt sauefjøs.

– Positivt at så mange unge satser. Nå skal fire nye sauefjøs opp her i løpet av et par år, og det er også nye som aldri har hatt sau før som starter opp. Deltidsbruk er også viktige, både for miljø og mye annet. Jeg har stor respekt for de som driver små sauebruk, i tillegg til annen jobb. Det blir ikke akkurat av seg sjøl, sier Solstad.

Solstad gliser når kompisene ymter frampå om at det må nevnes at Solmund mangler ei driftig «budeie». Kravene er enkle, hun må være fin, arbeidsom og tålmodig, og gjerne dyktig til å vaske ...

Bygger nytt

Olav Meisingset bor ved grensa til Rindal, ikke langt unna Solstad, og etter å ha startet med sau for et par år siden, har han nå mer enn 50 dyr.

– Det er maksimal kapasitet for fjøset. Har planer om å bygge nytt, med plass til 100–150 sauer, forteller han. Olav kommer fra småbruk og har alltid ønsket å starte med gard.

– Noen må jo produsere mat i øverbøgda også, smiler han, men legger til at det er helt avgjørende med et godt sauemiljø med mange unge som satser.

– Jeg hadde ikke orket hvis vi ikke var flere i samme situasjon, sier Meisingset. Også Olav har drevet eget snekkerfirma i mange år, samt at han har jobbet litt med foreldrenes begravelsesbyrå.

-Trenger slike som oss

Yngve Røøyen bor på Kvanne, og i fjor vår tok han agronomutdanning, startet med ti sauer, samt et eget snekkerfirma, i tillegg til at han driver med vedsalg. Også han ønsker å utvide sauedriften.

– Har planer om å bygge fjøs til 100 vinterfora sau. Men det er rift om jorda på Kvanne, så jeg håper det blir ledig jord, sier han.

Røøyen synes også det er positivt at unge velger å satse.

– Det blir vel litt sjølskryt, men bygda trenger slike som oss, som velger å satse på bygda og landbruket, sier han.

De unge bøndene trekker ellers fram mange positive ringvirkninger av landbruket til øvrig næringsliv, samt at kulturlandskapet holdes i hevd. Men alle tre er enige om at inntekten i landbruket må opp, da denne er altfor lav i forhold til andre næringer.