Også i år må Hydro ha ferievikarer ved metallverket på Sunndalsøra.

- Hver sommer tar vi inn en rekke ferievikarer til vårt metallverk, skriver selskapet i utlysningen som ble lagt ut denne uka.

- Avhengig av hvilken del av verket du skal arbeide ved vil du kunne få ulike driftsoppgaver; som f.eks. ovnspassing, metalltapping, støpearbeid eller arbeid med frakting, lossing og lasting av metall. Opplæring vil bli gitt og der det er relevant vil bedriften tilby opplæring og sertifikater for bruk av maskiner og kjøretøy.

Ferievikarperioden er fra og med 6. juni til og med 21. august.

Fire-fem hundre søkere

Ifølge personalsjef Eva Heidi Lund Silseth har verket behov for cirka to hundre ferievikarer i år. Dette er om lag like mange som i fjor og året før.

Hvert år søker mellom fire og fem hundre personer som ferievikar ved Hydro Sunndal.

- Storparten av dem vi tar inn, er folk som har vært her før, sier Silseth.

Selskapet har i flere år oppfordret studenter som er i gang med, eller planlegger, en lengre utdanning til å søke. Dette for å kunne tenke langsiktig og tilby ferievikarjobb i flere år.

- Vi investerer mye i ferievikarene våre, derfor vil vi gjerne ha dem tilbake flere år, sier personalsjefen.

Hydro Sunndal lover ferievikarene verdifull erfaring fra et stort, dynamisk og internasjonalt selskap.

- Du vil få reelle oppgaver du kan vokse med, samt muligheten til å lære av erfarne kolleger.

Trenger ikke å kjenne noen

I tillegg til å prioritere søkere som har arbeidet ved verket tidligere, stiller Hydro flere krav søkerne må tilfredsstille for å komme i betraktning når ferievikarer skal ansettes. Blant annet må søkerne ha fylt 18 år før oppstart. De må også ha førerkort.

- Vi vektlegger også annen kompetanse, som truck- og kranførerbevis og andre sertifikater, slikt vil være et pluss for den som søker, sier Silseth.

- Hva med familie og gode venner? Er det fortsatt slik at det lønner seg "å kjenne noen" innenfor verksportene?

- Det har nok blitt en slags myte, det der. Det var kan hende litt slik før i tida, men det er ikke slik det foregår i dag. De aller fleste kjenner jo noen som jobber på verket, men det skal ikke være slik at du skal kunne ringe skiftlederen og på den måten sikre deg sommerjobb. Vi tar utgangspunkt i et fast sett kriterier når vi ansetter folk, sier Silseth.

- Det skjer jo at barn av folk som arbeider ved verket, får sommerjobb på verket. Det blir fort veldig lett å legge merke til. Men det er også mange vi ansetter som ikke har foreldre som jobber på verket, legger hun til.

I år er det People Resourcing Norway i Hydro som ansetter ferievikarene ved aluminiumsverket på Sunndalsøra. Hydro har samordnet sin HR-organisasjon, som nå også håndterer ansettelsen av ferievikarer - i samspill med personalavdelingen ved det lokale verket.

Søknadsfristen er satt til 31. januar.