Garasjekompleks som lettet, konteinere som ble slengt rundt og trær som ble blåst over ende.

Den kommunaltekniske tjenesten i Sunndal mottok mange meldinger om hendelser og skader etter stormen. Teknisk sjef Eilif M. Lervik forteller at den første meldinga kom cirka klokka 23.00 onsdag kveld.

– Da var det en som ringte fra Viklandet om et tre som hadde falt ned over vegen.

Dermed var det i gang. Neste telefon var fra politiet, som varslet om at porten på Langset Meks bygg i Nordmørsvegen hadde blåst inn og at det blåste både veggplater og annet gjennom gatene oppover mot sentrum. Videre kom det beskjeder om at et takvindu på Bunnpris var knust av ei plate. Dette førte til at det haglet glass ned over deler av butikklokalet. Videre var det bekymring for en båt som lå til kai ved Hammaren, som har fått skader etter at båten har slått mot kaia. Den kommunaltekniske tjenesten ble videre varslet blant annet om glasskonteinere som var i bevegelse i sentrumsgatene, om trær som hadde veltet over veger, gang- og sykkelbaner og hager, blant annet i Jordalsgrenda, Virumdalen, Tredal og på Håsen, og om andre bygninger og kjøretøy som er påført skader.

– Det er mange hendelser, men ingen vi vil karakterisere som alvorlige, sier Lervik. Som medgir at mange nok likevel opplevde stormen som voldsom.

– Jeg tror nok det var mer kraft i vindkastene på Sunndalsøra denne gangen enn under «Dagmar» som herjet i romjula 2011.

Torsdag var mannskap fra den kommunaltekniske tjenesten ute for å få et overblikk og sette i gang med rydding. De kunne konstatere at julegrana som er satt opp på Øratorget, greide seg gjennom stormen. Imidlertid måtte det store betonglodd til for at den skulle holde stand i de sterkeste vindkastene.

– Betongloddene ble flyttet av vinden, forteller Lervik.

– Men grana berget, gitt!, konstaterer han.

Dramatisk

Einar Samuelsen, daglig leder i Sunndal Fotball, trodde nesten ikke sine egne øyne da han kom til stadionområdet på Sande torsdag. En konteiner som har stått mellom Amfihallen og sportshallen, var slengt rundt av vinden og lå et godt stykke ute på kunstgrasbanen.

– Den er svinetung! Det er helt utrolig. Den er flyttet minst ti meter, og slått helt trill rundt, ligger med bunnen i været, forteller han.

– Det rare er at den er flyttet mot vindretninga.

Fotballhallen berget gjennom vindkastene, i alle fall så langt Samuelsen har greid å få  sjekket.

– Jeg hadde bange anelser, men den ser ut til å stå like godt, det er jeg veldig glad for.

Vinden har også herjet med andre ting på området på Sande, fotballmålene ligger kastet hulter til bulter. På Sande stadion har innbyttebenkene og -kassene blitt flyttet et stykke.

– Da er det snakk om krefter, sier Samuelsen. Han har også sett flere trær i området som er slått over ende.

Samuelsen forteller også om at et garasjekompleks i Skjøllendgata, hvor han bor, fikk hard medfart av vinden. Det måtte tilkalles hjelp fra Alf Engen AS for å få lagt ei skuffe på taket av garasjene slik at bygget skulle holde seg på plass.

– Hele garasjekomplekset er løftet av grunnmuren. Ekkelt, utrivelig og nifst, oppsummerer han.

Skade på bilen

Nifst synes også Turid Melby Bråten det var å kjøre fra Sunndalsøra sentrum i retning Ålvundeid onsdag kveld. Hun hadde sammen med Mona Oshaug vært på kulturhuset for å henge opp bilder til Malerhusets juleutstilling.

– Vi holdt på utover kvelden, da de verste vindrossene kom, forteller hun. I 22-tida var de ferdige og hadde tenkt seg heim.

– Vi var litt skeptiske. Jeg sa at «nå kjører jeg først, fordi jeg har den eldste bilen». Da vi kjørte nedover Nordmørsvegen var det så isoporen haglet rundt oss, forteller hun. Flere har meldt om isoporen som fløt rundt om i sentrum.

Bråten oppdaget ikke før det var for seint at et gjerde ved innslaget til Oppdølsstrandatunnelen hadde blåst over ende og at flere grinder lå delvis over vegen. Hun merket at noe skjedde da hun kjørte over, men stoppet ikke først. Turte ikke å gå ut av bilen, forklarer hun.

Ganske snart begynte oljelampa på bilen å lyse.

– Da måtte jeg jo bare stoppe.

Oshaug, som kom rett bak, så at Bråthen kjørte over noe som lå i vegen, og greide sjøl å manøvrere unna.

– Det var helt forferdelig, jeg har aldri opplevd noe slikt før, sier Bråten om kreftene som herjet i Sunndal onsdag kveld.