Allerede før helga var mange ute for å sikre seg fyrverkeri til nyttårsaften, og handelsstanden gleder seg over fire dager med erfaringsmessig bra salg. Men om været holder seg tørt, kan det hende det ikke blir sendt opp en eneste rakett, sier brannsjefen.

– I fjor solgte vi for nesten 400.000, så målet i år er jo å komme opp mot det samme, sier Arnt Ove Akerløkken ved Sunndal Farge og Interiør. Med 20 % på alt fyrverkeriet i butikken som sukkerbit håper han at kundene vil komme strømmende. Det kan se ut til å funke.

– Selv om det er første dagen med salg har vi allerede hatt et par innom som har kjøpt sett for godt over tusenlappen. Familepakkene er naturlig nok populære, sier han.

Også naboen, Mekk Sunndalsøra, melder at salget er i gang.

–Vi har allerede solgt to «Mammut» -sett til to tusen kroner. Så salget er i gang, sjøl om det utvilsomt blir mest de siste to dagene, sier Jonas Koksvik.

- Tenk sikkerhet

Det er brannsjef Steinar Hauglum som kontrollerer fyrverkeribeholdningen til alle som selger i Sunndal, samt sjekker at alt går riktig for seg i butikkene. Sunndal Farge og Interiør er siste stopp på lista. Opptil hundre kilo pyroteknisk vare i butikken er tillatt, samt at det er tillatt å ha noe på lager, så hele lokalet og tilknyttede rom blir inspisert og godkjent før salget kan fortsette.

– Det flere av kundene kanskje ikke er klar over, er at de kanskje ikke får sende opp raketter i år. Akkurat nå er det ganske tørt ute. Vi hadde håpet på mer fuktighet før nyttårsaften, for om været holder seg slik det er nå, kan det bli ganske brannfarlig vegetasjon rundt omkring, forklarer Hauglum.

– Så kan hende vi må vurdere et forbud. Dette vil vi vurdere underveis, sier han.

- Vær edru

Skulle det vise seg at været blir litt fuktigere og at batteriene dermed kan settes i gang, har brannsjefen følgende råd rundt sikkerhet:

– Hold deg edru, og les bruksanvisningen på alt fyrverkeri nøye. Pass på å holde anvist avstand etter påtenning og husk å bruke briller, det gjelder også de små, sier han.

– I år har vi faktisk lydløst fyrverkeri, supplerer Olav Røskarhaug. – Ingen smell, men mye glitter og glamour. Han tror det er et fint alternativ særlig for de med hund.

Holdt budsjettet

Olav Gjermundnes har det helt klart for seg hvor mye som skal brukes på fyrverkeri i år idet han entrer lokalet.

– Fem hundre på meg, fem hundre på henne, sier han, før han og Svein Olav Sund går inn i en ivrig diskujson rundt hva pengene skal gå til. Først og fremst må han ha stjerneskudd. Deretter et batteri, det blir en av testvinnerne fra de siste årene, og så noe småtteri som ungene kan ha moro med. Til slutt plukker han med seg et par fakler.

– Trenger du briller? Ta så mange du trenger, oppfordrer betjeningen, men Gjermundnes har feiret nyttårsaften før og sier han har briller nok. Med de tjue prosentene i rabatt går det akkurat. Rundt tusen kroner fattigere, men med et handlenett bugnende av morosaker, tar Gjermundnes fatt mot døra.

– Så får vi se hva hun hjemme sier nå da, sier han med et lurt smil.