Solberg-regjeringen foreslo i sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet å kutte CO2-kompensasjonsordningen med 123 millioner kroner og innføre en kvotepris i ordningen på 30 kroner. Forslaget skapte umiddelbart harme blant ansatte i Hydro og tillitsvalgte i industrien. Driva.no har tidligere skrevet om at fagbevegelsen truet med politisk streikmot regjeringa dersom forslaget ble opprettholdt. Samarbeidskomiteen for aluminium, som representerer 4000 aluminiumansatte, krevde at LO-forbundet Industri Energi gikk til politisk streik mot den blå-blå-regjeringens forslag.

Men da de fire partiene på borgerlig side i formiddag presenterte budsjettavtalen, var kuttet droppet.

- Det skyldes at alle de fire partiene var enige om at gulvet som var innført kunne slå uheldig ut for en del enkeltvirksomheter. Vi valgte derfor å reversere, sier Høyres Nikolai Astrup til DN.no.

Stor seier for Sunndal

For Hydros aluminiumsverk i Sunndal og selskapets deleide Søral på Husnes i Hordaland ville bortfall av CO2-kompensasjon få tt dramatiske konsekvenser. Kraftkontrakten som ble inngått i oktober 2012 forutsatte at CO2-ordningen ble videreført.

For Søral ville forslaget betydd årlige ekstrakostnader på 34,3 millioner kroner for et verk som allerede er i en presset situasjon. Nylig måtte 60 ansatte gå for å spare 40 millioner kroner, omtrent det samme som nå regjeringen med et pennestrøk vil påføre verket i ekstrakostnader. Det er derfor en enorm lettelse for næringslivet i Sunndal at kompansjonsordningen opprettholdes.

Hydro: glad for forutsigbarhet

– Vi er glade for at stortingsflertallet har lagt vekt på betydningen av forutsigbarhet for fastlandsindustrien og det urimelige i å måtte betale "CO2-kostnad" for produksjon basert på CO2-fri vannkraft, kommenterer Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Han sier at den brede støtten fra miljøbevegelsen, fagbevegelsen og lokalsamfunn viser et sterkt engasjement for fortsatt produksjon og videreutvikling av fremtidsrettet industri basert på ren vannkraft i Norge.

– Vi har de senere årene sett nye muligheter for fortsatt aluminiumindustri i Norge. Det er viktig for å løse verdens klimautfordringer at et energiintensivt metall og materiale som verden trenger mer av, produseres der i verden hvor vi har de laveste klimagassutslippene. Vi tolker dette som et signal fra stortingsflertallet om at det vil sikre forutsigbarhet på lang sikt, sier Brandtzæg.