To av medlemmene i Lockout Kettlebell Club i Sunndal er klare for VM i Dublin i slutten av november. Stig Oldervik kvalifiserte seg allerede i sommer, mens Karl Fredrik "Kalle" Johannesen sikret seg plass etter god innsats i helgas NM i kettlebell i Moss.

- For min egen del presterte jeg nok et par repetisjoner under mitt personlige mål, men jeg er likevel godt fornøyd med gjennomføringen, sier Oldervik om innsatsen i NM.

Han sikret seg sølvmedalje i long cycle 2 x 24 kg. Han greide 67 repetisjoner - én repetisjon unna hans egen pers.

- Målet i VM er 70. Jeg føler vel at jeg er i rute,  nikker Oldervik.

Kalle tok bronsemedalje i long cycle 2 x 24 kg i helga med 64 repetisjoner. Han tok også sølvmedaljen i snatch 24 kg med 153 repetisjoner.

Også Trude Liavåg og Kristina Åsgård deltok i helgas NM. Trude stilte i sitt første NM og gjorde en god innsats i snatch 16 kg. Kristina var i utgangspunktet ikke kvalifisert til NM, men deltok på stafettlaget - som til slutt endte på en fin 4. plass.

- Jeg synes vi gjorde det bra, spesielt med tanke på at vi er et lite miljø. Vi fra Sunndal gjør oss bemerket på de stevnene vi deltar på. Vi konkurrerer på et høyt nivå i Norge. Vi tok både gull og sølv i NM fra i fjor, og i helga sikret vi oss enda flere medaljer. Jeg vil tro at det var rundt 60-70 personer som deltok på NM, og de som slo oss, er folk som har holdt på lenge.

- Hva er ambisjonene før VM?

- Det handler nok først og fremst om opplevelsen. Å nå våre egne mål blir fokuset, og får vi noen gode plasseringer som følge av prestasjonene våre, må vi ta det som en bonus. Nivået i VM er sjølsagt høyt.

Det er mange som trener kettlebells i Sunndal. Treningsformen brer stadig om seg. Oldervik, som er gruppetreningsansvarlig ved Impulse Treningssenter og som leder flere økter i uka, sier at mellom 15 og 20 personer møter opp på hver trening.

Kettlebells er tunge jernkuler med håndtak, som løftes og svinges. Slik trening styrker blant annet kjernemuskulaturen. Treningsformen har blitt stadig mer populær de siste årene, men kettlebells historie starter for flere hundre år siden. Opprinnelig ble vektkulene brukt til å veie korn og mel av bøndene i Russland. Etter hvert begynte den russiske marinen å bruke vektene til trening.