– Petter har vært en av miljøskaperne i Lady-ensemblet. Alltid av de som møter opp og gjør en helhjertet innsats uten store krav og fakter. Han står langt fram i køen når noe skal gjøres, og alltid lenger bak når noen skal hedres, sa kultursjef Ole Magne Ansnes. Sammen med leder i teknikk-, miljø- og kulturutvalget i Sunndal kommune, Bjørn Røkkum delte han ut årets kulturpris til Petter Bjørnbakk: 10.000 kroner og diplom. Ordfører Ståle Refstie overrakte blomster.

– Dette passer bra, siden jeg nettopp har flyttet inn i ny leilighet. Jeg trenger noe å ha på veggene, bemerket Bjørnbakk under utdelingen, til spredt humring blant oppmøtet.

En kjernekar

– Vi trenger flere som Petter. Han kan brukes til alt, han opptrer like sterkt på scenen som bak. Han er en kulturmann, og frivilligheten sjøl. Det er egentlig det som blir belønt idag, fortsatte Anses, før han også skrytte av Bjørnbakk både som gitarist og vokalist. Stort engasjement og en sterk vilje til å holde liv i Sunndal måtte også nevnes.  Røkkum beskrev Bjørnbakk som et ja-menneske og ”en skikkelig kjernekar”.

– Det er helt overveldende. Mange store ord for en ung og gjennomsnittlig mann, sier Bjørnbakk selv om å motta prisen. Hvor pengene vil gå er ikke helt klart.

– Det er godt mulig noe går til musikk og kulturelle formål, men kanskje i litt personlig favør, om det er lov å si, smiler han.

Lady-mann

Bjørnbakk er sanger og musiker, og har også i en årrekke vært delaktig i «Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy». De første tre årene var han «myggutt» bak scena, og de fem siste har han deltatt på scena. I år delte han på rollene Sivert Hoåsbrekken og Same-Torkil. Bjørnbakk tror mye av grunnlaget for at han nå får pris er arbeidet han har gjort under oppsettingene av Lady Arbuthnott. Og selv om hun lever i hardt vær for øyeblikket, håper han ladyen vil leve også i årene fremover.

– Det er stor oppslutning om stykket, folk vil virkelig holde det i live, men kultur og kunst koster. Jeg håper vi kan få det til.