Ett planforslag har allerede vært ute til høring og offentlig ettersyn. Engasjementet har vært stort – til sammen tjue høringsuttalelser kom inn. Men politikerne valgte tirsdag å ikke ta noen beslutning- I stedet for å ta merknadsbehandlingen nå, gikk politikerne for rådmannens alternative innstilling – med ni mot to stemmer.

Med det vedtok utvalget å sende saka tilbake til rådmannen. Nå gis selskapet Øksendal Utvikling AS anledning til å utarbeide et privat planforslag basert på det som i september ble presentert for utvalget. Som omtalt i Driva ønsker Øksendal Utvikling AS å kjøpe den kommunale tomta på Øksendalsøra for å oppføre tre leilighetsbygg der.

I vedtaket heter det at begge planforslagene, både det private og det gjeldende planforslaget, så skal sendes ut til høring og offentlig ettersyn.

Det betyr at politikerne både sender ut ett alternativ hvor det åpnes for tre hus på Øksendalsøra, og ett alternativ hvor det åpnes for to hus. Flere av politikerne i utvalget understreket at dette betyr at det ikke lenger er et alternativ å beholde Øksendalsøra som i dag.

– Trenger et løft

– Øksendal trenger et løft, et positivt signal. Etter mitt syn er disse planene akkurat det bygda trenger, sa Erling Outzen (SV). Han var den som fremmet rådmannens alternative innstilling på vegne av de rødgrønne.

– Dette har vært en vanskelig sak, en sak hvor vi har knota litt, vi forsøkte oss vel på et slags kompromiss, som merknadsbehandlingen har vist at ingen ville ha, sa Lars Fjærli Hjetland (Ap). Han la til at han håper nye bygdemøter nå vil følge, hvor det blir tatt stilling til de to reguleringsplanforslagene som etter hvert vil foreligge.

– Nå må bygda få være med på å diskutere dette.

Partifelle Marit Brånås Aarflot var i tvil. Hun stemte mot forslaget som ble fremmet av de rødgrønne. Det samme gjorde Stig Rune Andreassen (Frp).

– Om jeg følger magefølelsen, skulle jeg gjerne sett at området fortsatt kunne vært en friområde, understreket hun, og omtalte boligprosjektet på Øksendalsøra som «relativt dyre kårboliger». Videre minnet hun om at det var et enstemmig utvalg som etter befaring på Øksendalsøra tidligere i år barberte ned prosjektet fra tre til to bygg med den begrunnelsen at det ville bli for tett og trangt med tre.

– Vi var relativt bleke om nebbet, alle mann, da vi kom tilbake etter befaringen.

Aarflot holdt fast ved at hun mener den moderate utbyggingen er vegen å gå, og tror flere vil samle seg rundt dette kompromisset når de to planforslagene sendes på ny høring.

Aarflot fremmet to tilleggsforslag, det ene gikk på at det skal stilles krav om en og en halv parkeringsplass per enhet i nybyggene, det andre om at tomta nede ved sjøen maks skal ha en utnyttelsesgrad på 40 prosent. Det førstnevnte punktet fikk hun et enstemmig utvalg med på, mens det andre bare høstet tre stemmer, og falt. Flere av politikerne viste til at strandsteder, som Øksendalsøra, gjerne er tettere bebygd.

Høyre og KrF støttet det rødgrønne forslaget. Arne Drøpping (KrF) minnet om at det å verne Øksendalsøra ikke er det samme som ikke å bygge. Han trakk en parallell til Surnadalsøra, hvor en har greid å igjen skape ny aktivitet og nytt liv.

Glad for vedtaket

Sjøl om Øksendal Utvikling AS nå gis anledning til å få utarbeidet et privat planforslag, er det ikke gitt at de får kjøpe tomta. Det vil komme seinere.

Martin Gjershaug i Øksendal Utvikling fulgte behandlingen av saka fra sidelinja tirsdag, i likhet med flere andre fra Øksendal. Selskapet fikk det slik de ville, og Gjershaug sier til Driva at han er glad for vedtaket og signalene som kom i utvalget tirsdag. Han legger imidlertid til at det vil ta noe tid å få utarbeidet planforslaget.