Den 23. september brøt en eller flere personer seg inn i en bolig i Sunndal. I tillegg til å komme hjem til rasert bolig med verdisaker stjålet, fant også eieren familiens tre kattunger druknet i badekaret med en dyne over seg. NOAHs leder Siri Martinsen er glad for at politiet tar saken alvorlig, og håper at bruddet på dyrevelferdsloven vil veie tungt i etterforskningen.

- Når dyremishandling først blir etterforsket er det ofte som brudd på straffeloven og ikke dyrevelferdsloven. Dyrene blir dermed sett på som ”eiendom” og ”ting” med økonomisk verdi fremfor levende og følende vesener med en verdi i seg selv. NOAH håper derfor at bruddet på dyrevelferdsloven vil veie tungt under etterforskningen av denne saken, sier Martinsen.

NOAH har jobbet for dyrs rettsvern i 25 år, og kravet om et eget dyrepoliti står helt sentralt i dette arbeidet.

- NOAH er glade for at politiet etterforsker denne saken. Dessverre er det alt for mange dyremishandlingssaker som blir nedprioritert og henlagt – selv saker som involverer svært grov vold mot dyr. NOAH har derfor i flere år jobbet for at det skal etableres en egen dyrepolitienhet i politiet, slik at flere slike dyremishandlingssaker blir prioritert og etterforsket. En egen dyrepolitienhet vil være et stadfesting av at ulovlig vold mot dyr tas på alvor, at Dyrevelferdsloven er en viktig lov å følge, og at dyr ikke skal defineres som ”ting” i juridisk forstand. Dette vil gi et bedret grunnlag for det videre arbeidet for at dyrs rettigheter skal styrkes i lovverket, sier Martinsen.