Søndag blir det førjulsstemning på Leikvin når bygdemuseet, kulturtjenesten og Timian og Persille igjen inviterer til «Jul på Leikvin» .

Årsskriftet fra Leikvin skal også selges på julemarkedet.  Jarle Stavik er godt fornøyd med årsskriftet som omhandler bygdene Ålvundeid og Ålvundfjord. Takket være en komite med tre lokalkjente, ble det mer enn nok stoff til årets hefte.

- Vi er godt fornøyd med resultatet, og har fått gode tilbakemeldinger, sier Jarle Stavik om årets lokalhistoriske årsskrift for Sunndal.

Det er mest nyskrevet stoff om nyere historie, fra rundt 1800 til 1960, sier Stavik om årets hefte. Tema er Ålvundeid og Ålvundfjord, og takket være at det i år var nedsatt en komite til å lage heftet, har det ikke vært problem å finne stoff nok. Tvert imot har mye måttet bli kuttet ut.

- Tidligere har jeg jobbet alene, men denne gangen hadde jeg tre interesserte lokalfolk med på laget, så det er nok grunnen til at vi denne gangen fikk så mye å velge i. Stoffet vi kuttet ut var stort sett ting som har stått på trykk tidligere. Planen var å begynne med heftet allerede i vår, men vi kom aldri skikkelig i gang før september, så vi har fått veldig mye gjort på kort tid. Det har vært ganske hektisk, det er jo innhentet mye mer enn det som blir publisert, sier Stavik.

Her er mye historie, noen røverhistorier. Eller, man kan kanskje ikke kalle dem røverhistorier men flere har hendt for veldig lenge siden og det har nok vært lett å legge på littegrann etterhvert som de har blitt gjenfortalt.

Så langt har heftet solgt mindre i Ålvundfjord enn på Ålvundeid, hvor Stavik har vært og fylt på med flere hefter, uten at han vil spekulere for mye i hvorfor det er slik. Men hvorfor lokal historie må tas vare på, det er han klar på:

- Vi synes det er viktig å vite hvor en kommer fra, og de svarene finnes i historien. Det aller meste av all historie går tapt, men når en får det fortalt av noen som kjenner den og skriver det ned, blir noe tatt vare på for evigheten.

Tema for neste års årsskrift er jakt, fangst og fiske, med spesiell vekt på engelsktida.

Så om noen sitter på minner og erfaringer fra denne tida, er det bare å sette seg ned å skrive til oss, oppfordrer Stavik.

Jo før vi kommer i gang, jo bedre.