– Folk må for all del ikke stå nær sjøen for å se på uværet. Plutselig kommer det en stor bølge eller et kraftig vindkast, og da skal det ikke mye til før man blir kastet på sjøen, og det har hendt før i Norge. Men jeg håper folk har lært såpass mye at de ikke drar ned til Trøndelagskysten i kveld, sier Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet.

– Det som er farlig er når det blåser sterk storm fra vest, for da blåser det langt innover land. Særlig vindkastene kan være skumle, og de kan bli opp mot 50 meter per sekund. Kastevinden kan komme helt plutselig som en kule innover land og slå hardt ned. Som regel er det kastene som gjør størst skade slik som vi opplevde under nyttårsorkanen i 1992 og under «Dagmar».

Stenger veiene

Enda en grunn til å holde seg inne ligger i til dels svært redusert framkommelighet. Statens vegvesen melder om stengte veier og vanskelige kjøreforhold for trafikanter på Vestlandet, i Midt-Norge og Helgelandskysten.

– Folk bør holde seg unna vegene i de mest utsatte områdene, er oppfordringen derfra.

–  Vi i Statens vegvesen er sammen med våre driftsentreprenører i full beredskap i alle de berørte områdene. Alt av tilgjengelig mannskaper og utstyr er ute. Vi forbereder oss også til de utfordringene som kan komme som følge av utviklingen av værsystemet, sier Sigurd Olav Olsen, kriseleder i Statens vegvesen.