Helsemyndighetene har for tiende gang etterforsket virksomheten til en lege i Sunndal.

Fastlegen er utdannet i Asia, og har gjennom flere år jobbet både som legevaktlege og fastlege i kommunen. Nå får han imidlertid ikke lenger praktisere yrket på samme måte som før. Før helga orienterte Statens helsetilsyn legen om at han ikke lenger kan jobbe verken som fastlege eller legevaktlege. Konstituert fylkeslege, Cato Innerdal, sier til NRK Møre og Romsdal at legens autorisasjon blir begrenset på en slik måte at han nå kun kan jobbe som lege i underordnet stilling på sjukehus med supervisjon og veiledning fra annen lege.

– Dette vedtaket er fattet for å gjøre det slik at pasientene ikke blir utsatt for noen risiko, forteller Innerdal til NRK.

Alvorlig

Siden desember 2013 har fylkeslegen i Møre og Romsdal hatt til sammen ni tilsynssaker mot legen. Fylkesmannen i Hordaland behandlet også en tilsynssak mot legen i 2010. Fire av sakene har vært av en så alvorlig karakter at de har blitt sendt til Helsetilsynet for behandling.

I mai 2015 ble legen gransket for uforsvarlig behandling av tre pasienter. Ifølge fylkeslegen sviktet fastlegen på sentrale og grunnleggende områder for en allmennlege. Blant annet henviste han ei ung jente til abort uten at hun var gravid. En annen pasient som hadde en stor kul i brystet ble henvist til mammografi uten hastegrad, og ikke til snarlig trippeldiagnostikk.

Statens helsetilsyn vurderte etter disse sakene at en advarsel ikke ville være tilstrekkelig til å redusere risikoen for nye feilvurderinger og mangelfulle undersøkelser, og begrenset derfor autorisasjonen hans som lege. Han ble blant annet pålagt å gå i faglig veiledning hos erfaren allmennlege/spesialist i allmennmedisin hver måned i minst 12 måneder.

I juni kom en ny bekymringsmelding om at legen hadde skrevet ut vanedannende legemidler i større mengder til tross for at det forelå forhold som tilsa at dette ikke burde gjøres, og at annet helsepersonell hadde advart mot dette flere ganger. I august drev legen hjerte- og lungeredning på en pasient som trolig hadde vært død i en time. Legen forklarte at de pårørende kunne oppfatte det som negativt og uhøflig, hvis ikke legen foretok seg noe.

En annen tilsynssak går på manglende helsehjelp til pasienter og manglende utredning av pasienter med mistenkt demenssjukdom. En avviksmelding fra Nav går på at legen ble sint og slengte på røret da Nav var i kontakt med ham for å forklare at to brukere ikke hadde fått sjukepenger på grunn av manglende opplysninger fra ham.

– Føle seg trygge

Legen har vært tilknyttet Sunndal legesenter, og har 1120 pasienter på sin liste. Fra 1. juli var han ute av tjeneste, opplyser rådmann i Sunndal, Randi Dyrnes.

– Det er klart at det er uheldig når noe slikt som dette skjer, sier hun.

Det kan virke uforståelig at en lege får fortsette i jobben over tid til tross for stadige tilsynssaker. Dyrnes viser til at det er helsetilsynet som har det faglige tilsynet med legene og som gjør sine vurderinger.

– Nå forholder vi oss til vedtaket som er fattet i helsetilsynet, og setter i verk tiltak på både kort og lang sikt for å sikre at innbyggerne i Sunndal får nødvendig legehjelp og de andre tjenestene de skal ha.

Ifølge Dyrnes vil de andre legene i Sunndal nå stille opp og ta i et ekstra tak for å avhjelpe den krevende situasjonen som har oppstått. I løpet av neste uke kommer vikar som vil ta over ansvaret for pasientene på legens liste.

– Vi er også i gang med å forberede utlysning av fastlegehjemmelen. Det skjer så raskt vi greier det etter ferien.

Dyrnes understreker:

– Vi har tilstrekkelige ressurser. Alle skal føle seg trygge på det.

Det er i dag fem fastlegehjemler i Sunndal, to av dem tilknyttet Sunndal Medisinske Senter, de tre andre Sunndal legesenter.

Ny fastlege på plass

Helsesjef i Sunndal, Kari Thesen Korsnes, opplyser mandag til Driva at kommunen endelig har lykkes med å få ny fastlege etter Øivind Olsen. Legehjemmelen tilknyttet Sunndal legesenter har vært ledig i over ett år, og har vært lyst ut flere ganger.

Kommunen har søkt etter en trivelig og dyktig lege, med erfaring i allmennpraksis. To søkere meldte seg etter siste utlysning. Blant dem Kovan Rasul, som har vært vikar på hjemmelen siden april 2015. Korsnes forteller at Kovan Rasul tar over den ledige lista fra 1. september.

– Vi er veldig glade for at han har takket ja. Vi mener vi får en god lege i Kovan, sier Kornes.

Hjemmelen har en listestørrelse på opp til 1030 pasienter.