Radonmålinger må skje i vintersesongen og tar tre måneder. Har du ikke målt begynner det altså å haste, så det er bare å sette i gang. Også i skoler og barnehager skal radonnivået måles. En utleiebolig blir målt på same måte som vanlig bolig. Mer informasjon om måling finner du her.

Utleiere har til midten av april på å få dokumentert at det er gjort radonmålinger. Utleier skal kunne framvise dokumentasjon på at radonnivåene er forsvarlige. Dokumentasjonen skal ikke registreres hos myndighetene, men skal vere tilgjengelig for leietaker og ved et eventuelt tilsyn.

Strålevernet anbefaler at radonnivåer holdes så lave som mulig i alle bygninger, og at tiltak alltid bør utføres når radonnivået i ett eller flere oppholdsrom overstiger 100 Bq/m (Bq er forkortelse for Becquerel, som er måleenheten for styrken til en radioaktiv kilde). Videre anbefaler Strålevernet at radonnivåer alltid skal være lavere enn en maksimumsgrense på 200 Bq/m.

Også i bolig du eier selv, er radonmåling lurt å gjøre. Sunndal kommune har flere ganger tilbudt å formidle slike målinger, men har ikke konkrete planer om det nå, skriver de på sine nettsider.

Radon er en luktfri, fargeløs gass som avgir ioniserende ("radioaktiv") stråling. Gassen forårsaker lungekreft, og risikoen øker med radonkonsentrasjonen i inneluften og med oppholdstiden, så radonnivået der vi oppholder oss bør være lavest mulig. Statens strålevern anbefaler alle som har oppholdsrom i underetasjer eller i en av de tre laveste etasjene over bakkeplan å måle radonkonsentrasjonen.