– Nå holdt jeg på å ramle av stolen her, sa en himmelfallen Stig Rune Andreassen (Frp) etter at Ap og SV hadde lagt fram sitt forslag til innstilling – til dels på tvers av tilrådinga fra kontrollutvalget.

– Å få høre at flertallet; Arbeiderpartiet og SV, går imot kontrollutvalget sin innstilling! Det trodde jeg aldri, aldri jeg skulle få høre her i denne sal.

Kontrollutvalget har anbefalt kommunestyret å bestille en juridisk vurdering av flere forhold rundt den betente ambulansesaka. Blant annet mener kontrullutvalget det bør vurderes om Helse & Sosialbygg Sunndal AS har plikt til å dokumentere merutgiftene forbundet med samlokaliseringen med Distriktsmedisinsk senter i sentrum, og om selskapet har plikt til å tilbakebetale hele eller deler av det utbetalte beløpet på én million kroner. Kontrollutvalget mener også kommunens grunnlag for fakturering av asfalteringen rundt bygget bør vurderes juridisk.

Fulgte setterådmannen

Men Ap og SV mener en slik juridisk vurdering ikke er nødvendig.

– Vi mener at hovedvekta av kritikken må rettes til administrativt nivå. Tilskuddet blir utbetalt uten at betingelsene for vedtaket er sjekket. Det må vi lære noe av. Og administrasjonen må kvalitetssikre rutinene sine, sa Lusie Gjersvoll (Ap), og fortsatte:

– Rapporten sier at det er ingenting som tyder på at det er gjort noe ulovlig eller at vi har korrupsjonslignende tilstander i kommunens behandling av denne saka. Derfor ønsker vi, Ap og SV, å få avslutta den saka her.

Med bakgrunn i dette signaliserte hun støtte til kontrollutvalgets del 1 av innstillinga, men ikke del 2. I den første delen understrekes at kommunestyret er meget lite tilfreds med håndteringen av saka. I del 2 anbefaler kontrollutvalget den juridiske vurderingen.

Ap og SV viser derimot til setterådmann Knut Haugens vurdering av saka, og hans innstilling. Her heter det at «Betingelsene for tilskudd kr 1.000.000 utbetalt til Helse & Sosialbygg Sunndal AS viser seg vanskelig / umulig å få dokumentert iht. krav i tidligere vedtak. Beløpet kan imidlertid sannsynliggjøres, og betraktes som et framforhandlet rundsum flyttetilskudd til utbygger, som anses nødvendig for å få lagt bygget til sentrum. Utførte asfaltarbeider ved ambulansestasjonen anses som en jobb som er gjort av Sunndal kommune for egen regning, og tidligere krav rettet mot Helse & Sosialbygg Sunndal AS anses for avsluttet.»

- Ikke god

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Synnøve Helland (Sp) berømmet setterådmannen for å ha gjort en god jobb, men understreket at det er kontrollutvalget som innstilte saka til kommunestyret.

– Jeg synes det er overraskende at Ap og SV med sitt rene flertall her går imot kontrollutvalgets innstilling. Det er vårt eget kontrollutvalg som ønsker ytterligere juridisk vurdering, og det gjør de ikke fordi de er vanskelige, men fordi de mener det er behov for det.

Helland reagerte på formuleringen om "rundsum flyttetilskudd" i forslaget fra Ap og SV.

- Det var ikke det vi fattet vedtak om. Vi ville se merkostnaden, vi ville dekke merkostnaden. Det var det vi sa. Det var aldri nevnt "rundsum flyttetilskudd" i ØP-møtet. Jeg synes saka ikke er god, og er overraska over Ap og SV nå, som bare vil ha saka avslutta.

Andreassen (Frp) varslet umiddelbart krav om lovlighetskontroll av vedtaket.

- Her kommer kontrollutvalget og sier at vi skal ha en juridisk vurdering; og så blir det nedstemt.

Han ville også gjerne vite hvem det var som bestilte asfalteringen av plassen rundt ambulansestasjonen – og fikk opplyst av setterådmannen at det ble gjort av den kommunaltekniske tjenesten.

– Jeg er ganske sjokkert over at flertallet ser ut til å ville overprøve kommunens eget kontrollorgan, sa Arne Chr. Drøpping (KrF).

Lusie Gjersvoll mente partiene ikke gikk imot kontrollutvalget, og viste til støtten for den første delen av innstillinga.

– Det er vår administrasjon som har gjort feil, og det trenger vi ikke advokathjelp for å skjønne.

– På grunn av dårlig administrativt arbeid har vi trolig tapt penger på dette allerede. Da vil ikke vi at det skal brukes enda mer kommunale penger på advokater, uten at vi er sikre på å vinne. Og det er vi ikke, sa Erling Outzen (SV).

– Det er vår egen administrasjon som må skjerpe seg. Vi trenger ikke å fôre advokatbransjen unødig og fånyttes.

16 for

Vedtaket ble fattet med 16 stemmer mot flertallets åtte. Ap- og SV-representantene støttet forslaget, mens de andre partiene stemte imot.

I vedtaket ber kommunestyret også, i tråd med innstillingen fra setterådmann Haugen, rådmannen om å kvalitetssikre rutinene for håndtering og tilskuddsutbetalinger, og legge fram resultatet av dette arbeidet seinest 31. mars 2017. Også behovet for en mer detaljert rutine for kostnadshåndtering i selvkostområdet skal vurderes, med rapportering av status til samme tid.

Flere representanter i kommunestyret ble kjent inhabile under behandlingen av saka. Det gjaldt Erling Rød (Frp), Bjørn Røkkum (Ap) og Marit Hjellmo (Sp).