- 2-300 mennesker møtte opp til fakkeltog på Sunndalsøra torsdags kveld. Det var overraskende mange som stilte opp og det er vi glade for, sier Eva Harriet Dahl, som er med i aksjonskomiteen for Farid og Farhad, som er henholdsvis 16 og 12 år. Brødrene bodde sammen med sine foreldre og søstre i Sunndal i fire og et halvt år, men manglet 12 dager på å få varig opphold. De ble derfor tvangsutsendt fra landet i fjor høst.

Brødrene er igjen på flukt fra krig og nød, og da venner i Sunndal oppdaget at de var i Lesvos og levde i kaos under kritikkverdige forhold, etter en farlig flukt med båttransport, engasjerte de seg.

- Anne Melkild stod i spissen for aksjonsgruppa. Vi vil hjelpe brødrene og deres familie økonomisk, så de greier seg. Selv vil brødrene heim til Sunndal og det håper vi at de får.

Taler og protestbrev

Først ble det holdt taler av ungdommer på øra torsdags kveld.

- De kjente Farid og Farhad. Så ble det sang av 7.- klasse på Tredal skole, klassen der Farhad nå skulle gått. De leste også opp brevet de har skrevet til justisministeren, statsministeren og flere politikere, om det urettferdige i avgjørelsen til UNE, og protesterer på at de ikke får opphold her, sier Dahl.

De gikk rundt med bøsser og samlet inn penger, der den ene innsamlingsdelen går til familien Rahimi, mens den andre delen er til flyktningehjelpen.

Dahl forteller at det hele startet med en spontan innsamlingsaksjon på Facebook. De har også en auksjon gående på FB, og de skal ha en konsert med lokale musikere på Rallarn neste helg. 7.-klasse på Tredal har også samlet inn 6000 kroner.

Stort engasjement

- Det er et stort engasjement og vi håper vi kan nå fram med vårt budskap om at de må få komme heim til Sunndal.

Pengene setter de inn på en bank, slik at brødrene kan ta ut midler der de er.

- De har fått tatt ut noen av pengene. Sist vi snakket med guttene var de i Aten. Det er veldig vanskelig å få tak i dem, særlig fordi det er utfordringer med å lade opp mobilen der de er. Vi håper de kommer seg nordover. Målet er at de kommer seg til et trygt sted der de slipper å oppleve krig, men det er kaos i Europa og enkelte stenger grensene, så det er ikke enkelt, sier Dahl til Driva.

Les også om brødrenes flukt: