Fredag ettermiddag signerte ordfører i Halsa kommune Ola Rognskog under avtalen med Nasjonalforeningen for folkehelse - Halsa demensforening som gjør Halsa blir en del av et "Demensvennlig samfunn". Denne kampanjen arrangeres av Nasjonalforeningen for folkehelse, og har som mål at kommuner i hele landet skal bli mer vennlige for personer med demenes.

Så langt har omtrent 100 kommuner signert avtalen.

Dette skal gjøres ved å møte mennesker som har demenes med forståelse, respekt og støtte, at de har mulighet til å bli inkludert og at de kan delta i nødvendige hverdagsaktiviteter som å handle i butikk, bruke offentlig transport, delta i kulturlivet og lignende.

En av de viktigste delene ved arbeidet er å kurse alle som jobber med kundebehandling, som butikker, taxinæringen, vaktmestre og så videre, for at de skal kunne yte best mulig service til menneske med demens. Når næringene har gjennomgått kursene får de et skilt som de kan henge i vinduene, som skal gi ekstra trygghet til mennesker med demens.

- Jeg tror mange, også meg, er usikker på hvordan man skal møte en person med demens, kanskje på grunn av at man er redd for å si noe feil eller gjøre noe galt, sa ordfører Ola Rognskog.

Setter ned arbeidsgruppe

Ola Rognskog forklarte at saken så langt ikke er behandlet i kommunestyret, men han tror neppe det vil komme negative tilbakemeldinger på avtalen som nå er signert.

Kommunen skal opprette en arbeidsgruppe som vil jobbe med kampanjen lokalt. Leder i Halsa demensforening, Tove Karin Halse Lervik, forteller at de allerede er i gang med en kampanjeplan. Til høsten vil arbeidsgruppa være i gang.

- Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle som legger ned en stor frivillig innsats i demensforeningen, som vil gjøre det lettere for personer som får denne sykdommen. Vi får høyere og høyere levealder, og dermed også flere som utvikler demens, sa Rognskog.

Halsa kommune har et dagtilbud for demente to dager i uken, samt at det har vært arrangert pårørendekurs i regi av Halsa demensforening. Nå håper foreningen at det vil bli lettere for mennesker med demens i hverdagen.

- Det er viktig at de føler at de blir sett, og at vi ikke snakker forbi og over dem. Bare et "hei" kan være med på å gjøre det bedre, sier Karin Bjerkenes i Halsa demensforening.