Det ble mandag kveld gjennomført folkeavstemning om kommunereformen i Rindal. Et knapt flertall stemte for sammenslåing.

Det er også gjennomført en omfattende innbyggerundersøkelse i Rindal. Opinion AS har ringt opp 200 rindalinger og stilt spørsmål om kommunereformen. For å sikre et representativt utvalg er innbyggerne utvalgt etter postnummer, kjønn og alder.

I undersøkelsen ble spørsmålene stilt på en annen måte enn i folkeavstemingen. Det var også mange flere spørsmål som ble stilt.

I det innledende hovedspørsmålet ble folk bedt om å velge hvilket av de tre foreliggende alternativene de mener er best.

37 % av innbyggerne mener at det er best at Rindal kommune fortsetter alene.

33  % mener det er best at Rindal slår seg sammen med Surnadal og Halsa og søker seg over til Trøndelag (Nordmørsalternativet).

25 % mener det er best at Rindal slår seg sammen med Orkdal og så mange som mulig av kommunene Agdenes, Snillfjord, Skaun og Meldal (Orkdalsalternativet).

Det er altså til sammen 58 % som mener at ett av de to sammenslåingsalternativene er best.

Dette er en noe høyere andel for sammenslåing enn det folkeavstemningen viste.

Videre viser undersøkelsen:

* Det er klart flere mellom 18-29 år enn i de øvrige aldersgruppene som mener det er best at Rindal fortsetter alene.

* Andelen på 37 % som mener at det er best at Rindal fortsetter alene, er også spurt om hvilket alternativ de foretrekker dersom det uansett blir bestemt at Rindal kommune skal slå seg sammen med én eller flere nabokommuner. Da er det et flertall på 54 % av disse som foretrekker Orkdalsalternativet. 41 % av dem foretrekker derimot Nordmørsalternativet. Forskjellen mellom disse to alternativene er likevel så liten at den er statistisk usikker.

* I denne gruppa er det en tendens til at det er flere mellom 18-29 år enn i de øvrige aldersgruppene som foretrekker at Rindal søker seg over mot Orkdal.

* For begge de to nevnte spørsmålene under ett kommer Nordmørsalternativet bedre ut enn Orkdalsalternativet. For folk med postadresse Rindalsskogen er det omvendt, ved at de i langt større grad velger Orkdalsalternativet.

I folkeavstemningen kom Orkdalsalternativet bedre ut enn Nordmørsalternativet.

* I valget mellom sju mål for ei kommunesammenslåing, kommer det å sikre livskraftige lokalsamfunn best ut, etterfulgt av bedre nærings- og samfunnsutvikling og økt kvalitet på de kommunale tjenestene.

* Næringsutvikling, økonomistyring og barnevern er blant de oppgavene folk trur blir løst bedre etter ei kommunesammenslåing. På den andre sida trur folk at lokaldemokratiet og tallet på kommunale arbeidsplasser blir dårligere.

* Kort fysisk avstand til helsetjenester og pleie og omsorg i institusjon viser seg å være viktig for innbyggerne, mens det ikke er så nøye med avstanden til kommunehuset.