Tidligere denne måneden ble det oppdaget salmonellasmitte på et føll som sto oppstallet på Hesteklinikken på Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) i Adamstuen i Oslo. Mattilsynet opplyser at de ikke har funnet kilden til smitten, og at man er speislet bekymret for at bakterien skal spre seg til matproduserende dyr.

Trollheimen ride- og kjørelag skulle arrangere sprangstevne på Nymoen i Surnadal forrige helg. På grunn av at flere har meldt avbud på grunn av frykten for smitte, så ikke klubben noen annen løsning enn å avlyse.

- Vi som klubb ønsker å utvise forsiktighet nå i den pågående situasjonen med utbrudd av salmonella. Vi har gledet oss til stevnet, og vil forsøke å gjennomføre et nytt sprangstevne til høsten, sier leder i Trollheimen ride- og kjørelag, Gro G. Løfaldli.

Mattilsynet skriver på sine hjemmesider at hestenæringen sentralt selv må vurdere om arrangementer skal avlyses eller ikke.

- Vi vil ikke pålegge noen å avlyse arrangementer, men vi støtter beslutninger som reduserer risikoen for at smitten sprer seg.

Så langt er det fest tilfeller på Østlandet, men situasjonen utvikler seg stadig. Et hestehold har mistake om smitte i Trøndelag, og så langt ingen i Møre og Romsdal.

Dyr kan smitte mennesker De fleste hester som smittes vil ikke bli syke, men de vil kunne smitte andre dyr og mennesker. Noen hester vil kunne utvikle diaré, og enkelte føll vil kunne bli alvorlig syke. Smitten ser ut til å smitte lett blant hester, men mattilsynet informerer at det så langt ikke tyder på at mennesker er smittet.

- Dette er en type infeksjon som hesten må bekjempe selv. Men vi overvåker dem nøye og gir støttebehandling etter behov. Mattilsynet krever flere negative prøver før de blir erklært friske, sier sekjsonsleder for hestesykdommer Sigrid Lykkjen til hest.no.

Mattilsynet har offentliggjort en liste over alle berørte heste- og dyrehold.Onsdag 20. juni var 55 hestehold båndlagt av Mattilsynet på grunn av at en eller flere av hestene i stallen har vært i kontakt med en stall der det er påvist smitte.

Denne listen opplyser at det er både hest, hund, storfe, svin, kalkun og sau som har status som er mistenkt for å bære smitte. Denne listen ble oppdatert 22. juni, og hadde da redusert antallet mistenkte dyrehold til 44.

Veterinærinstituttet analyserer prøvene fra de ulike dyreholdene, men å bekrefte et negativt utslag tar som regel fire virkedager, mens ved mistanke om positiv prøve tar det ytterligere to-tre dager, opplyser hest.no.

Vanskelig å håndtereSalmonellautbruddet er stort og uoversiktlig, og mattilsynet oppfordrer til at man ikke flytter hester med mindre man må, og at man bør sørge for å ha gode smittevernrutiner i stallen.

– Dette er en krevende sak å håndtere. Denne salmonella-bakterien smitter trolig veldig lett, samtidig som hestene ikke nødvendigvis blir syke og viser symptomer. Det er derfor vanskelig å oppdage smitten, forklarer Anne Marie Jahr, seksjonssjef dyrehelse i Mattilsynet.

Mattilsynet har opprettet en egen side med informasjon om utbruddet og smittevernrutiner. Siden oppdateres med siste nytt om utbruddet så fort ny informasjon foreligger.