-  Den sterke veksten de siste årene er nødt til å stoppe et sted, sier kommunalsjef i Surnadal, Karin Halle. Nå håper hun bedriftene på Nordmøre vil satse enda hardere på de langsiktige målene, som å sikre ung kompetanse til regionen.

- Før vi tar fatt på det nye året: hvordan var 2013 for deg?

– 2013 var et oppryddingsår så vel som et oppstartsår. Vi tok bort ting som ikke lenger fungerte og startet opp med flere nye.. Da tenker jeg spesielt på samarbeidet mellom Sunndal og Surnadal om næringsutvikling, der tror jeg vi har samlet mye bra. Vi har masse ulik kompetanse som vi tror kan bidra til vekst i begge kommuner, og jobber sammen om bl.a. å utlyse stillinger i håp om å få til et felles arbeidsmarked. På den måten kan for eksempel par som kommer flyttende få jobb samtidig.

-  Hvordan ser 2014 ut for næringslivet generelt i Norge?

– Europa er i ferd med å stabilisere seg, så eksportmarkedet får en bedre markedssituasjon enn i fjor. Forventningene til heimemarkedet er imidlertid veldig lave, det vil kanskje stagnere eller gå litt tilbake. 2014 blir i det store og hele ikke et år med de store svingningene.

Ifølge NHO ser mange bedrifter mørkt på det nye året, som de opplever som svært usikkert. Er det tilfelle også her i regionen?

– Både ja og nei. Eksportmarkedet har som sagt et bedre utgangspunkt, men heime har veksten vært voldsom over lang tid, særlig innen bolig- og oljemarkedet. Slik vekst kan ikke fortsette i det uendelige, før eller seinere må den flate ut og avta. Renta får også en del å si i det store bildet: om den går opp blir det fort reduksjon på forbruksfronten.

- Hva slags utfordringer vil Nordmøre ha i 2014?

– For det første må vi markedsføre oss bedre. Vi i Møre og Romsdal er helt klart kjente for en del ting, men samtidig tror jeg vi er litt mindre kjente enn det vi tror sjøl. I den sammenheng tror jeg kommunene tjener på å presentere seg sammen, slik Sunndal og Surnadal nå gjør. Begge kommunene har mye idrett, kultur og mye flott natur som de bør spille på for å gjøre det attraktivt å bo her. For det andre trenger vi folk med kompetanse. Det gjelder særlig ingeniører, slik er det nesten overalt. De er så attraktive at de hankes inn allerede i studietiden, lenge før de er ferdig utdannet. Her bør vi kunne være med i konkurransen.

-  Satses det nok på å få ung kompetanse til Nordmøre?

– Jeg synes det kunne vært satset mye mer. Vi har for eksempel etablert traineeprogrammet Trainee Indre Nordmøre som er et rekrutteringssamarbeid mellom Halsa, Rindal, Sunndal og Surnadal. Dette burde det vært satset mye hardere på i denne sammenheng. Slik har det alltid vært med næringsutvikling: Skal vi få tak i unge, kompetente folk så må bedriftene være med. Vi ser mye mer engasjement rundt de kortsiktige målene, flere bedrifter er for eksempel veldig involvert i programmet In2offshore, som dekker behovet for effektiv og målrette satsing som er der og da. Men jeg savner mer engasjement og mer vilje når det kommer til å satse på de langsiktige målene. Hva skjer når dagens ansatte slutter en gang i framtida, når de som sitter på kompetansen i bedriftene går av med pensjon? Bedriftene må være villige til å tenke framover.

- Du er prosjektleder for samarbeidet om næringsutvikling i Sunndal og Surnadal. Hva står på agendaen for 2014?

– Vi vil fortsette å utvikle samarbeidet mellom bedriftene i begge kommunene. Dette vil skje gjennom flere bedriftsrettede tiltak og ved at vi prøver å øke markedsandelen både i og utenfor regionen. Vi jobber også hele tida med å få til møteplasser. Vi skal for eksempel ha vårtreff i Gammelfabrikken i Todalen nå på nyåret, hvor gründere og bedrifter kan samles, bli kjent og kanskje finne samarbeidspartnere.

- Har du noen nyttårsønsker for 2014?

– Vil gjerne få skryte litt av framsynte politikere, særlig ordførerne i både Sunndal og Surnadal. Det er inspirerende at de er villige til å gå nye veger, så de får begge ønsker om et godt nyttår fra meg! Jeg synes de er så flinke til å være med å bygge arenaer, og samarbeidet viser tydelig at maktforholdet mellom de to kommunene er i balanse. Det er ikke en storebror som leder lillebroren, de er jamstilte og jobber godt sammen. Til slutt vil jeg komme med en oppfordring: Det er lenge siden Norge har hatt så stor arbeidsinnvandring som nå. Her i Surnadal går vi faktisk i pluss på folketallet til tross for fraflytting fordi vi får så mange arbeidsinnvandrere. I tillegg kommer flyktninger hit som skal integreres og få seg en utdanning. Det jeg nå ber om er at alle som har ledig bolig til arbeidsinnvandrere eller flyktninger, tar kontakt. Vi har allerede gått ut i avisa, men det går tregt og vi trenger boliger så fort som mulig. De første flyktningene kommer allerede i januar og deretter blir det en jevn strøm utover året på grunn av familiegjenforening. Dermed tar vi imot ganske mange. Så – om du har ledig bolig stående, si ifra. Alle bør ha et sted å bo.