Halshoggingen av Per Hagbø (23) gjorde et enormt inntrykk på den da ni år gamle Bjørnstjerne Bjørnson. Et tv-team fra NRK 2 var før helga i gang med å rekonstruere den uhyggelige hendelsen i Nesset fra 1842.

I 2014 er det 200 år siden grunnloven ble skrevet. Jubileet skal blant annet markeres gjennom en omfattende dokumentarserie i NRK2. Cecilie Wøien er en av to prosjektledere for serien. Hun forteller at det skal lages 10 program hver på en time som skal dokumentere utviklingen i løpet av de 200 årene som er gått siden grunnloven var ferdig.

I programmet som omhandler forbrytelse og straff har NRK valgt å fokusere på dødsstraffen som formelt ikke ble opphevet før i 1902 her i landet. Den siste halshoggingen ble gjennomført i 1876. I tidsrommet mellom 1814 og 1876 ble det gjennomført 44 halshogginger i Norge.

Den siste i Romsdal foregikk i 1842. Det er den hendelsen Bjørnstjerne Bjørnson skriver om i "Et stygt barndomsminde".

Bakteppet er dette: Den 18. januar to år tidligere ble Per Hagbø tiltalt for mordet på husmannsjenta Bridt. Han skal ha satt barn på henne, men ville ikke vedkjenne seg farskapet. Per Hagbø skal ha tatt henne med på en tur på Bugge, slått henne med ei øks og kastet henne utfor et stup. Jenta døde seinere av skadene. Det ble i ettertid sådd tvil om det virkelig var Per som hadde tatt livet av jenta. Det ble spekulert om han gikk i døden for moren som ikke likte at gutten hennes hadde innledet et forhold til ei jente under hans stand. Etter først å ha tilstått, nektet Per Hagbø seinere for at han hadde trukket jenta utfor berghammeren.

Måtte sjå på

Per Hagbø ble dømt til døden for ugjerningen. På dagen for henrettelsen en januardag i 1842 hadde det samlet seg mye folk på retterstedet på Stubø i Eidsvåg. Blant dem presten Peder Bjørnson som tok med seg den da ni år gamle sønnen Bjørnstjerne. Det gikk nesten femti år før Bjørnson skreiv om det stygge barndomsminnet.

"Selv gikk jeg fra henrettelsen så hjertesyk, ja så forkommen av frykt, som skulle jeg være den neste der henrettedes. Og jeg talte siden med mange som nøyaktig hadde hatt samme følelse" Han skildrer henrettelsen slik:

"Per bøyde langsomt sine knær... Dette så jeg, og at en høy mann kom frem og tok Per over nakkemusklene, mens en mindre tok ut en blank , overmåte bredegget, tynn øks av to sammenføyde håndklær. Da vendte jeg meg bort. Jeg hørte kapteinens fryktelige "presenter gevær!" - så et hugg, akkurat som i en stor kålrabi .Straks så jeg frem, -det ene ben slo opp i det samme, og et par alen foran kroppen lå hodet og gapte og gapte som snappet det luft..."

– Sterk historie

Steinar Birkeland, opprinnelig fra Molde, er regissør for opptakene i Eidsvåg. Han beskriver historien som skakende.

– Som guttunge hendte det vi kjørte gjennom Eidsvåg. Jeg husker far fortalte om hva Bjørnson hadde skrevet om henrettelsen. Det gjorde et sterkt inntrykk. Dette er bakgrunnen for at vi valgte å skildre historien i episoden som omhandler forbrytelse og straff. Nå ser vi historien gjennom et barns øyne. Det er Johannes Brekken (12) fra Eidsvåg som er med på opplegget.

– Når skal episoden vises på tv?

- Det er ikke klart enda, men alle episodene skal være vist før 17.mai neste år. Vi har fått gode opptak i Eidsvåg, Har filmet både fra Bugge, på prestegarden og ikke minst på Stubø der vi har rekonstruert halshoggingen. Vi har hatt veldig god hjelp fra Bjørn Ølander og Turid Øverås. Kjempepositive folk som har hjulpet oss mye. Vi har også hatt en utmerket guide i Marianne Breigutu, sier Birkeland.

Programledere for serien er Haddi Njie og Per Sundby Larsen.

Kulturkonsulent Turid Øverås er imponert over satsingen og sier kommunen får en del gratisreklame gjennom opptakene tross det dystre temaet det fokuseres på.