Sjøl om det har vært kjent at Letthus har drevet med underskudd de siste åra, kom bråstoppen for et par uker siden likevel overraskende på kommunen. Det sier ordfører Ola T. Heggem.

Ordføreren er kjent med at det jobbes med sikte på å komme i gang igjen med produksjonen i lokalene, men at ingen ting er klart foreløpig.

– Kommunen håper sjølsagt på videre drift. I et nytt opplegg må trolig driftskonseptet legges noe om.

Betydelige krav

Advokat Tina Lundemo styrer boet etter konkursen som medførte at 11 ansatte mistet jobben. Hun sier fordringsfristen ikke går ut før 30. juli. Så langt har det påløpt 2,4 millioner kroner i krav fra kreditorene. Det ventes at kravet vil øke. Noe av kravet er pantsikret.

– I tillegg kommer lønnskrav som overføres til Lønnsgarantifondet. Første skiftesamling er berammet til 17. juli. Da legger vi fram den foreløpig innberetningen til tingretten.

– Hadde troen

For to år siden rundet Letthus 20 år. Tilhengerprodusenten Tysse kom inn på eiersiden i 2010. Daglig leder i Tysse, Lars Magne Bysheim, var til stede under jubileet på bedriften i mai 2012. Der fastslo han at bedriften var godt rustet til å møte de neste 20 åra.

–Slik skulle det ikke gå, Bysheim?

– Nei, dessverre. Vi hadde de aller beste hensikter da vi gikk inn i Letthus, men vi har ikke klart å få lønnsomhet i driften. Jeg skylder ikke på noen. Vi som eier har ikke vært gode nok. Markedssvikt og manglende produktutvikling er blant årsakene til at dette ikke gikk lenger. Jeg har hatt en dårlig vår etter at vi skjønte at dette ikke gikk. Trasig dette, både for de ansatte og for kommunen. Vi har brukt mye penger på å få dette til, men må konstatere at vi ikke lyktes.

–Tysse går bra?

– Også vi har opplevd en downperiode, men vi lever i beste velgående.

– Må skje fort

Baard Gåsvand var produksjonssjef ved Letthus og har jobbet der siden starten for 22 år siden. Han bekrefter at det med utgangspunkt i tidligere ansatte jobbes for å komme i gang igjen med en redusert bemanning ved bedriften.

– Ting må i tilfelle skje fort. Utgangspunktet må være de produktene vi har produsert, men det må en del omlegginger og tilpasninger til. Dette var vi i gang med da stoppen kom.

– Hvordan opplevde dere ansatte konkursen?

– Vi har jo vært klar over de økonomiske problemene, men så for oss at driften kunne videreføres på ett eller annet vis. Vi er sjølsagt skuffet, men tror Tysse-sjefen på at de hadde de aller beste hensiktene med å gå inn på eiersida. Nå håper vi at lokale leverandører ikke blir for hardt rammet av konkursen, sier Gåsvand.

Han har ikke bestemt seg for om han sjøl blir med i en eventuell ny eierkonstellasjon og i driften etter en restart.