Hycast AS og Storvik AS på Sunndalsøra satser stort på forskning og utvikling (FoU). Hycast er deltakerbedrift i industriklyngen iKuben som totalt det siste halvannet året har satt i gang innovasjonsprosjekter for totalt 119 millioner. 47 millioner av dette er direkte tilskudd fra Norges Forskningsråd til kjøp av FoU-tjenester til bedriftene i Romsdal og på Nordmøre. Det er iKuben Sunndal som opplyser dette i en pressemelding.

Innovasjonsprosjekter

En del av disse millionene går altså til sunndalsbedriftene Hycast AS og Storvik AS. Noe er direkte tilskudd, men det er også en vesentlig del egeninnsats i form av tid og penger. Alle prosjektene handler om innovasjonsbehov der bedriftene selv har definert hva de vil løse. Det er bedriftene som eier prosjektene og pengene tilflyter dem. I alle prosjektene er det minimum to iKuben-bedrifter som samarbeider med et FoU-miljø som Møreforskning eller Sintef/NTNU.

- Hycast AS og Storvik AS ser på produksjonsutvikling for økt konkurransekraft – PROCON. FoU-miljøet de samarbeider med er Sintef Raufoss Manufacturing.

- Hycast AS sammen med moldebedriftene Axtech AS og Huse Engineering AS har startet et prosjekt som går på effektive globale verdikjeder for produksjon av maritime kraner og håndteringssystemer – LIFT-prosjektet. FoU-miljøet er Møreforskning og Sintef/NTNU.

Det årlige offentlige tilskuddet på 2,5 millioner til Arena-prosjektet i iKuben, har så langt utløst ytterligere 47 millioner i offentlige midler til innovasjonsprosjekter som betyr mye for våre medlemsbedrifter, sier daglig leder i iKuben, Hilde Aspås.

– Ringvirkningene av iKuben-bedriftenes samarbeidsvilje innen innovasjon begynner nå å vise seg, legger hun til.

De andre prosjektene som satt i gang så langt er:

• Brunvoll AS og Oshaug Metall AS samarbeider om et prosjekt som går på effektiv produksjon av avansert skipsutstyr – EFFEKT-prosjektet. FoU-miljøet er Møreforskning og Sintef/NTNU.

• Glamox AS og Plasto AS har et prosjekt som kalles LEDLUM – som gjelder mye muligheter med belysningsteknologi. FoU-miljøet er Sintef.

• Brunvoll AS, Oshaug Metall AS, Benteler AS (Raufoss), IDT Automasjon (Lena) samarbeider om et prosjekt om tilpasset og integrert produksjonssystem. FoU-miljøet er Sintef Raufoss Manufacturing, Høgskolen i Gjøvik og NTNU.

• Brunvoll AS, Triplex AS og Omya Hustadmarmor AS ser på korrosjon og slitasjebeskyttelse. FoU-miljøet er Sintef/NTNU.

Ringvirkninger av FoU

FoU-prosjekter har ikke bare effekt for bedriftene på kort sikt. Arthur Almestad i Norges Forskningsråd sier slike prosjekter erfaringsmessig har langvarig virkning. Han viser til at Møreforskning Molde fra 1995 har gjennomført empiriske undersøkelser blant bedrifter som har mottatt støtte fra Forskningsrådet til innovasjonsprosjekter.

- Undersøkelsene viser at drøyt 60 % av prosjektene har oppnådd nye eller forbedrede produkter på lang sikt som et resultat av prosjektene. Undersøkelsene viser at spesielt unge og mindre bedrifter kan vise til gode effekter relatert til bedriftsøkonomisk avkasting og kompetanseoppbygging, avslutter Almestad.