Panelets og salens yngstemann, Audun Moen Skei, oppfordret politikere og administrasjon til å engasjere ungdommen i arbeidet med kommunereformen under mandagens debatt og orienteringsmøte i Surnadal kulturhus.

Ungdommen var bortimot fraværende blant de rundt hundre surnadalingene som tok i mot invitasjonen og fylte Svorkasalen da Surnadal kommune med ordfører, rådmann og kommunalsjef i spissen inviterte til informasjons- og debattmøte om kommunereformen. Det var ingen ting å utsette på engasjementet blant de frammøtte. Det ble etter hvert så stort at mange ikke slapp til med spørsmål og innspill på grunn av tidsramma på vel to timer. Over halvparten av tida gikk med til innledninger og innlegg fra panelet.

Snart folkemøter

Ordfører Lilly Gunn Nyheim orienterte om prosessen så langt og hva som må på plass før kommunestyret skal bestemme seg for samarbeidspartner innen 1. juni 2016. I Surnadal er kommunestyret styringsgruppe. Det har vært kontakt og møter med alle nabokommunene. Allerede i løpet av neste måned starter gjennomføringen av folkemøter i kretsene. I løpet av april og mai skal det gjennomføres innbyggerundersøkelse. Etter høstens valg skal det nye kommunestyret informeres, før det skal legges fram alternative samarbeidsmodeller i januar neste år. Deretter har surnadalingene noen måneder på seg før det store valget skal tas.

Gjentok argumentasjonen

To av de mest sentrale aktørene bak leserbrevet der 23 næringslivsledere nylig slo et slag for Nordmøre som en kommune, satt i panelet. Lars Løseth og Jan Erik Larsen forsvarte og gjentok argumentasjonen som ble framført i leserbrevet der næringslivslederne ønsker seg Kristiansund som kommunesenter og Trondheim som regionhovedstad.

Løseth mener det er behov for kommunereformen som nå kommer.

– Vi trenger større kommuner for å løse oppgavene. Verken Rindal eller Halsa vil slå seg sammen med oss der det er bare de tre kommunene. Sunndal ser mot Nesset og Tingvoll. Det beste alternativet da er én nordmørskommune. Der vil det være folk som kjenner hverandre godt. Jeg tror ikke det vil by på problem å få til lokaldemokrati i en slik kommune. Jeg håper nordmørsalterntivet som en del av Trøndelag må bli godt utredet, sa Løseth – som ser det som naturlig at også Romsdal nord for Moldefjorden blir med i en framtidig midtnorsk region.

Jan Erik Larsen fra Kom Vekst mener lokaldemokratiet kan få vel så gode vilkår i en stor kommune, som en liten.

– Kommunereformen vil bidra til å flytte bestemmelser nedover. Norge har aldri vært mer sentralstyrt enn i dag. Ta barnehagereformen. Alt er bestemt av staten. Det er snart bare fargen på barnehagen kommunene sjøl kan bestemme, sa Larsen.

Den tidligere statssekretæren mener kommunene er fratatt fullmakter og har mindre innflytelse enn tidligere på tjenester som er tett på innbyggerne.

– Ungdommen må med

Audun Moen Skei representerte ungdomsrådet i fylket i debatten. Han har liten sans for Nordmøre som én kommune – og var ellers opptatt av å få ungdommen til å engasjere seg.

– Det er vi som er yngst som skal leve lengst med avgjørelsene som nå skal fattes. Det er vanskelig dette med reformen. Mange unge bryr seg ikke. Vi må inkluderes. Jeg har vært i kontakt med mange unge. De vet ikke helt hva de skal mene. Dette blir ikke bra uten at vi som er unge blir inkludert og engasjerer oss, sa Moen Skei – som uttrykte skepsis til storkommunen Nordmøre.

– Er du medlem i et stort Kristiansund kommunestyre blir det vanskelig å få gjennomslag for ny asfalt i Todalen.

Også Linda Aaram fra fylkesmannen viste til at det snart skal gjøres vedtak som får betydning femti år fram i tid. Hun mente kommunereformen også kan være en god lokaldemokratireform.

– Det kan være grunn til å diskutere det. I små kommuner under 2000 innbyggere kan det være et problem å finne folk som vil være politikere og ta ansvar. Slik kan reformen også være en lokaldemokratireform. Reformen startet i byene. De har behov for mer plass.

– På bærtur

Mange hadde innspill og spørsmål til panelet. Flere spørsmål gikk direkte på frykten for lokaldemokratiet i nye store kommuner. Sp-politiker Lise Bjerknesli sa klart fra at hun mente Surnadal kan klare seg best alene:

– Jeg blir provosert. Vi kjenner ikke til oppgavene til framtidas kommuner. Jeg føler reformen er helt på bærtur. I Surnadal må vi drive sjølransakelse på om vi kan stå alene. Det blir snakket om robuste kommuner. Robust framstår som et skjellsord for meg, sa Bjerknesli.

Kultursjef Ole Magne Ansnes i Sunndal var hyret inn for å oppsummere debatten. Han hadde også meninger om reformen.

– Mange gode argument. Jeg er kanskje litt mer for tanken om Nordmøre som én kommune etter å ha hørt på debatten i kveld. I morgen kan det være at jeg ikke er det, sa Ansnes – som dermed trrolig var på linje med de aller fleste i Svorkasalen mandag kveld.

Det venter en intens prosess også i Surnadal før avgjørelsen skal tas i løpet av første halvår 2016. Mange ga i etterkant av debatten uttrykk for at de har Halsa, Surnadal og Rindal som førstevalget. Utfallet synes svært åpent. Mye vil også avhenge av hva nabokommunene vil.