Styrkår Brørs begynte sin aktive skikarriere som 50-åring. Nå 30 år etter er han klar for sitt 23. Birkebeinerrenn. En 54 kilometers styrkeprøve over tre fjell fra Rena til Lillehammer.

Med to pallplasseringer og en rekke sterke resultat fra sine 22 foregående renn, reiser Styrkår Brørs til årets Birkebeinerrenn. I år stiller han i klasse 80–85 år for første gang. Ny klasse, nye muligheter. Antallet deltakere i hver klasse reduseres naturlig nok jo eldre deltakerne blir. At 80 åringer og eldre er i så god form at de legger ut på den styrkeprøven Birkebeinerrennet er, er en prestasjon i seg sjøl.

– Jeg tar ett år av gangen. Beholder jeg formen er målet å gå 25 ganger, sier Styrkår Brørs.

Styrkår Brørs var aldri aktiv skiløper i yngre dager. Som unge var det hopp som gjaldt, det blei aldri langrenn.

– Vi unger fikk ikke konkurrere i langrenn den gang, det ble regnet for å være for hardt, sier Styrkår.

Dermed blei det heller ikke naturlig for Styrkår å konkurrere i langrennssporet. Men han gikk, hoppet og rant på ski. I hopp hevdet han seg brukbart lokalt og regionalt. Seinere når Styrkår gikk lærerskolen tentes interessen for alpint og han utdannet seg til alpininstruktør. Da han kom til Surnadal som lærer var han med å starte opp alpingruppa i Surnadal IL og var med som instruktør.

– Var aldri noen topp alpinist, men var instruktør, sier Styrkår.

Etter hvert fikk Styrkår sønnene Sturla og Sigurd Brørs. De blei aktive i langrennssporet og var begge i Norges og verdenstoppen på ski. Far fulgte ivrig opp guttene, engasjerte seg i skigruppa og var leder av den en god del år. Styrkårs interesse og engasjement for skisport blei nok ikke mindre av guttens framganger. Langrenn var Styrkår fin trim.

– Men det var ikke før jeg passerte 50 at jeg blei lokket med av kamerater til å gå renn, sier Styrkår.

Og siden har han gått renn. Når han nå reiser ned til birkebeineren for sitt 23. renn, kunne det vært det 25. Men fjorårets renn blei avlyst og ett renn blei stoppet på grunn av storm oppå fjellet. Akkurat stormrennet er det rennet Styrkår husker best av alle.

Været var egentlig flott. Sol og blå himmel. Men så kom en isende vind som blåste opp i orkan styrke. En fokkvind som herjet fra bakken og noen meter opp i lufta. Over vinden kunne deltakerne fortsatt se den klare blå himmelen. Styrkår lå i en tetgruppe og hadde los på noe stort.

– Det var isende. På den sida av kroppen som vendte mot vinden dannet det seg et islag. Det var nok bra vi blei stoppet, men hadde vi ikke blitt det, tror jeg nok kanskje jeg hadde fortsatt til mål, sier Styrkår.

80-åringen smiler av minnet. Birkebeinerrennet har vært målet med trim og trening i snart 30 år. 22 merker og like mange premier. Han håper helsa holder til 25 deltakelser.

– Kanskje dumt å ha et slikt mål i min alder, men likevel, sier han.

Styrkår er ute i fjell og mark stort sett hver dag hele året. Er været for dårlig trener han styrke på matta heime. Trimmingen er blitt en del av hverdagen. Men han er ikke fanatisk. Han er ikke systematiker nok til det sier han. Målet er å holde seg i form, og ha det bra med seg sjøl.

– Ikke sikkert jeg lever lenger, men jeg får et bedre liv så lenge jeg lever, sier han.

Kona Kjellaug er en trofast treningskamerat. Også hun med starter i Birken. Men Kjellaug lider av beinskjørhet og tar ikke sjansen på nedkjøringene lenger. Men Styrkår sier hun er i vel så bra form som han ellers. Sammen deler de også lidenskapen for folkedans. Hver tirsdag i 30 år har de danset. De var med å starte dansegruppa som jubilerer i år. Og de er med i senioruniversitetet og Surnadal heimbygdlag.

3.47 er hans beste tid på de 54 kilometerne mellom Rena og Lillehammer. Men i dag tar det i overkant av fire timer og komme fra start til mål. Når han den 21. mars legger i veg på sin 23. birkebeiner er målet å gå det beste han kan. Konkurrere med seg sjøl, gjøre sitt beste å se hva det holder til i mål. Han vet han har passert 80, og at det kan være farlig å presse seg for hardt. Men det er rart med det. Når startnummeret kommer på brystet, kommer lysten til å prestere. Birkebeinerrennet kan sies å være NM for turløpgjengere.

– Må nok rasjonere kreftene. 54 kilometer er langt. Kan ikke yte maks hele tida, sier han.

Med stadig færre deltakere i klassen er mulighetene for å kunne klatre helt til topps på resultatlista til stede. Styrkår har mange gode plasseringer å se tilbake på. Han har 2.3. og 5.-plasser, men har aldri vært nummer fire.

– Og mangler 1.-plassen, sier han.