– Om grendefolket i Bæverfjord har nye opplysninger oppfordrer jeg dem til å klage, sier Tonning.

Kartverket sier det er elva som renner gjennom Bæverdalen, Bævra, som vil være retningsgivende for det endelige navnevalget.

– Som hovedregel vil skrivemåten av primærnavnet, i dette tilfellet elvenavnet, være retningsgivende for skrivemåten av navn som er avledet av primærnavnet ifølge stedsnavnsloven paragraf 7. Primærnavnet skal derfor fastsettes først, sier seniorkonsulent Nils Jørgen Gaasvik i Kartverket.

Nye opplysninger

Dette sier han i sitt svar til Nils Petter Tonning (Frp) som har tatt kontakt med kartverket for å få vite hvilke muligheter Bæverfjordingene og Surnadal kommune har for å få sett på saken på nytt. Kartverket svarer det gis rom i lova for å få gjenåpnet navnesaker om det framkommer nye opplysninger i saka som klagenemnda ikke hadde den gang den vedtok endring fra Bæverfjord til Bøverfjord i 2005.

– For at opplysningene skal bli vurdert som nye, er det tilstrekkelig at de ikke har været med i den forrige vurderinga av hvordan navnet skal skrives, sier Gaasvik.

Glad for støtten

Ser en på diskusjonen i klagenemndas behandling av saken i 2005 ser det ut til at nemnda utelukkende diskuterte saken opp mot den muntlige uttalen av navnet som Bæverfjordingene har uttalt med ø. Det vises ikke til skriftlige navnekilder. Men det vises til at ordet bæver som navn på dyret skriver seg fra nederlandsk bevre. Dette hindrer ikke at det i skriftlig materiale og i matrikler som klagenemnda ofte forholder seg til står Bæverfjord og Beverfjord og Bæverdal. Og det er disse skriftlige materialene grendefolket kan håpe på kvalifiserer som nye opplysninger.

– Jeg er glad for den støtten saken vår får, og vi vil nok se på å sende en klage når vi ser hvordan resultatet av underskriftsaksjonen blir, sier Olav Jostein Holten i aksjonsgruppa for å beholde Æen.

Ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) i Surnadal støtter også bæverfjordingene.