Surnadal-ordfører Lilly Gunn Nyheim synes synd i folk som blir overkjørt og fratatt stedsnavna som er brukt i generasjoner, for så å få tildelt nye navn. Eksemplene fra egen kommune er mange; Fiske/Fiskja, Østbø/Øvstbø, Tellesbø/Telesbø, Flessen/Flesa, Bæverfjord/Bøverfjord – for å nevne noen. Men det er lite ordføreren eller kommunen får gjort, annet enn å gi sin støtte til de som er berørt av slike vedtak gjort av Kartverket.

Nå er det bygdefolket i Bæverfjorden (eller var det Bøverfjorden..?) som protesterer høglytt, etter at Statens vegvesen har varslet at stedsnavnskiltene her blir erstattet i løpet av 2018. Ordføreren har merket seg det store engasjementet, og vi spør om hun vil ta noe initiativ til å få navnesaka opp på nytt.

– Det er lite vi får gjort, sjøl om jeg mener at de som bor der i stor grad burde få bli med og bestemme hva navnet skal være. Men får jeg en henvendelse fra et grendelag eller liknende – og det er brei enighet om navnet i hele bygda, så vil jeg og kommunen naturligvis være både lydhør og villig i forhold til å støtte opp om det, sier Nyheim.

Fikk omgjort navnet

For det er nesten det eneste kommunen nå kan gjøre; utforme en støtteerklæring. Ønsker noen at saka tas opp på nytt, så er det Kartverket som bestemmer det.

– Jeg synes synd på og føler med grendafolket, både i Bæver/Bøverfjord, og andre som får endret stedsnavn mot sin vilje. Ja, dette synes jeg er helt borti natta, rett og slett!

Til tross for at disse navnene fremdeles ikke blir brukt; helt siden endelig vedtak i 2005 har de offisielle navnene egentlig vært Bøvra (elva), Bøverdalen, Bøverfjordsetra, Bøverfjordvatnet og Bøverfjorden.

Både Surnadal kommune, lokale lag og foreninger, samt grunneiere påklaget Kartverkets vedtak i 1991. Underskriftslister var også vedlagt den gang, men klagene førte ikke fram, og endelig vedtak ble gjort av Klagenemnda for navnesaker 25. januar 2005.

Stort sett får navnekonsulentene og Kartverket «viljen sin», men det finnes unntak. Som Kvenna/Kvanne.

– Med Einar Kvande i spissen, fikk de endret navnet fra Kvenna til Kvanne igjen rundt årtusenskiftet, etter at de til slutt klarte å bevise at dette navnet egentlig stammet fra «Kvannrot», minnes Nyheim. – Men på Østbø/Øvstbø førte derimot ikke klagen fram, etter at grendelag og flere klaget på det nye navnet Øvstbø.

– Det finnes en mulighet

«Bæ/Bø-saka» er fra lenge før Nyheims tid i ordførerstolen. Denne saka er så gammel at i Surnadal har det har vært utskiftninger både i kommunestyret og på ordførerkontoret både to og tre ganger etter siste vedtak i saka.

Men hvordan denne navnesaka opprinnelig startet er litt i det uvisse. Det kan heller ikke navnesekretær Line Lysaker Heinesen i Språkrådet svare på.

– Dette var lenge før min tid, og jeg har ikke tilgang til arkivmateriale fra den gang, sier hun.

Lysaker Heinesen bekrefter at vedtaket i klagenemnda var endelig, og at dette heller ikke kan påklages. Men det finnes likevel en mulighet.

– Det er mulig for kommunen eller en lokal organisasjon å be Kartverket ta saka opp på nytt, såframt det har kommet til nye opplysninger i saka, sier hun.

Muligheten i å få opp saka på nytt ligger altså i å framskaffe nye opplysninger. Enn så lenge er de offisielle navna; Bøvra, Bøverdalen, Bøverfjordsetra, Bøverfjordvatnet og Bøverfjorden. Og slik har det vært i 13 år, til tross for at de ikke blir brukt av noen, verken av bygdefolket, Posten, kommunen eller andre...

Les også: – Mister identiteten vår