Det bor litt over 250 personer på Gjøra. Her finnes oppvekstsenter med skole og barnehage, her finnes Sunndalsporten, med butikk, frisør og annet innhold. Bygda har sin egen midtsommerfestival i Gjæra Gjøra, og spektakulær natur trekker mange turister til området, ikke minst Åmotan, juvet hvor fire fosser møtes. Hyttefolk er det også mange av i området – i Grødalen kan livet nytes, sommer som vinter. På Gjøra finnes det også regionalt skytteranlegg, et fint grendehus og en populær skøytebane. Bygda har også camping og lodge. Blant mye annet.

Gjøra Bygdeutvikling samler alle lag og foreninger i bygda, og har som formål å utvikle og etablere ny næringsaktivitet i øvre Sunndal. Det er ikke få bygder som har høstet av erfaringene fra bygdeutviklingsarbeidet i Gjøra de siste åra.

Gjøra har også noe som ikke mange små bygder har: En egen bygdeutvikler.

Da Egil Ørjan Thorsen ble ansatt i stillinga i februar i fjor, jublet lederen i Gjøra Bygdeutvikling, Leif Larsen: «Vi er veldig fornøyde. Jeg tror vi har skutt gullfuglen». Halvannet år seinere er Thorsen nesten ikke til å stoppe når han blir spurt om hva Gjøra har å by på, og hva som rører seg i bygda.

Signalbygg

Denne dagen treffes vi i Sunndalsporten, signalbygget reist som et resultat av stor ståpåvilje og dugnadsinnsats av bygdefolket. Nylig feiret bygget femårsjubileum. For noen måneder siden ble framtida for Joker-butikken i porten sikret, ved at Sunndalsporten Eiendom AS overtok drifta. Eiendomsselskapet eies blant annet av Gjøra bygdeutvikling og mange privatpersoner på Gjøra.

I Sunndalsporten holder også frisøren Margarets Salong til. Det er kaffeautomat i lokalene, og mulig å slå seg ned for en trivelig prat. Utenfor finnes drivstoffanlegg, og et fint uteområde med leikeanlegg for barn. Sunndal Nasjonalparksenter var også å finne under det skrå taket tidligere, men selskapet ble avviklet grunnet bortfall av tilskudd fra Miljødirektoratet og Sunndal kommune, og fra 1. juli i fjor sto eiendomsselskapet uten betalende leietakere i den østre delen av bygget.

Skal fylle bygget

Men folk på Gjøra er fulle av pågangsmot. Det foreligger nå spenstige planer for den framtidige bruken av lokalene – med prosjekt Øvre Sunndal i regi av GBU som primus motor.

I Sunndalsporten vil de i samarbeid med kommunen skape et spennende informasjonssenter, med visuelle virkemidler som lys, lyd og levende bilder. Det skal handle om elva Driva, om laks og lokal historie, om gyro, bekjempelsen og fiskesperra. Målgruppe er både barn og voksne, fra inn- og utland, og målet er å åpne senteret om et års tid.

– Et visuelt opplevelsessenter, forklarer Thorsen, og viser fine illustrasjoner.

Annen aktivitet blir også å finne i porten. Blant annet skal folk tilbys en smak av Øvre Sunndal på kafeen i lokalene. Kortreist kvalitetsmat. En liten forsmak fikk folk på Sunndalsøra 17. mai, da det ble servert «kjebab» – kjekjøtt fra fjellet – i sentrum.

Det søkes i disse dager også etter turistverter til Sunndalsporten, som skal drive informasjonsarbeid og være vertskap for turister som kommer til området i sommer. En viktig del av jobben blir å fortelle om opplevelsesproduktene i Øvre Sunndal. Som traktorsafariene, i regi av Visit Waterfalls. Bak selskapet står sju grunneiere i området, samt Kristiansund og Nordmøre turistforening. Selskapet tar mål av seg å bygge opp opplevelsesprodukter til turister og besøkende, med fokus på fantastiske Åmotan – Grøvudalen, med fjellgardene og seterlivet i området. Første traktortur kjøres i gang fra 17. juni og gjennom hele sommeren – guida turer med traktor og henger godkjent for 28 passasjerer. Som en del av satsingen vil også et kulturprogram med utendørs og innendørs aktiviteter testes ut, med guiding, matopplevelser, utstillinger og foredrag knyttet til Svøu og Jenstad i Åmotan. Det foreligger også planer om å tilby turistene såkalt "glamping" i området – luksuriøs camping, med overnatting i luksustelt med full komfort som senger, dyner og varme. I Øvre Sunndal gis garanti om unik utsikt...

– Sommeren 2017 blir en prøvesesong, sier Thorsen, men legger til at han har stor tro på det hele. Han er opptatt av de mange kvalitetene som finnes i området, og er overbevist om at det skal være mulig å skape gode produkt – og inntekter – av de spektakulære råvarene. For å tiltrekke seg turistene som ferdes i området, har Visit Waterfalls inngått samarbeid med flere aktører, som overnattingsbedrifter i området. Blant dem er Skifer Hotel på Oppdal. Gjennom brosjyrer gjøres gjester oppmerksom på de fantastiske opplevelsene som finnes bare en kort – og i seg sjøl helt spesiell – kjøretur unna.

– Målet er at det som gjøres i Visit Waterfalls skal gi en effekt for flere; ringvirkninger som mange kan merke, sier Thorsen.

– Gode krefter

Sjøl har han funnet seg vel til rette på Ottemsøyan, hvor han har bodd siden han kom til Sunndal. Han sier han har blitt tatt godt imot, og stort sett opplever velvilje – sjøl om ideene og tankene hans kan virke nye og kanskje fremmede på noen. Han er opptatt av å få folk til å danse i takt, til å jobbe i samme retning.

– Det er mye å ta tak i fortsatt, men det er gode og sterke krefter i området, som driver prosjektene framover, understreker han. Thorsen sier han gjerne hører fra aktører som ennå ikke er i kontakt med prosjekt øvre Sunndal. Det gjelder også lokale leverandører og matprodusenter som kunne tenke seg å utvikle eller selge lokal mat fra Øverbygda.