Boka "Hundre år i Sunndal" lanseres i Støgu i kulturhuset i kveld. Der vil forfatterne være til stede for å fortelle litt om prosessen og vegen fram mot det ferdige resultatet. De kommer også til å trekke fram noen av historiene som har fått plass i boka, og det blir sjølsagt også muligheter for både å sikre seg boka og få den signert. Det blir også musikk og servering.

Sæter viktig

Avismannen, motstandsmannen og forfatteren Einar Sæter er en av dem som har fått mye plass i boka.

- En av de mest sentrale og betydningsfulle menneskene for Sunndal, mener vi, sier Tommy Fossum, som har skrevet boka sammen med Petter Erik Innvik.

Sæter sa opp som redaktør i Arbeiderparti-organet Aura Avis, etter å ha nektet å bøye seg for lokale partipamper, og grunnla Driva i 1971.

Her kan du lese mer om historien. Sæter gikk av som redaktør i 1988.

Fossum trekker fram Sæters kloke hode og hans skarpe penn.

- Han var en sunn kraft for sunndalssamfunnet, mener forfatteren. Som også sjøl arbeidet som frilansjournalist på Sunndalsøra på 80-tallet, og dermed kan minnes svært spisse albuer i lokalpressen. I kapittelet som omhandler Sæter nevnes også at hans den gang 11-årige sønn Svein scoret mål for Sunndals lag i aldersbestemte klasser i oppstartsperioden for Driva på 70-tallet. Men han ble ikke nevnt i referatene i Aura Avis - som de andre lagkameratene.

- Det er helt klart et godt bilde på hvor harde tak det var den gangen, sier Fossum.

- I dag er det nok en bedre tone og et sunnere konkurranseforhold mellom avisene, og det er helt klart en stor styrke for sunndalssamfunnet å ha to konkurrerende aviser.

Driva har fått eksklusiv tilgang til hele kapittelet som omhandler Sæter. Det kan du lese her.

Flere arrangement

- Det skal bli godt å få ut denne boka nå, sier Fossum. Han er spent på mottakelsen, og sier han håper mange skal finne ting som overrasker i boka.

- Det er nok noen som forventer at boka skal bli et sammendrag av det som ligger ute på Facebook-sida vår, men det blir den ikke, avslutter han.

12-15 tonn lokalhistorie ankommer kommunen denne uka.

Det legges opp til bokpresentasjon og signering også på kulturhuset søndag 1. desember, på hovedbiblioteket på Sunndalsøra 5. desember, samt på Notabene i Amfi Sunndal to dager seinere. Boka kan også kjøpes på servicekontoret ved rådhuset samt ved ulike butikker rundt om i hele kommunen.