Etter nesten fire og et halvt år i Sunndal ble Farid og Farhad og deres familie sendt fra Norge og tilbake til Afghanistan. Ganske snart la de igjen ut på flukt. "Snakke dokker norsk, dokker", spurte de to gttene da de møtte Adresseavisens journalist i kaoset i Lesvos for ett år siden.

Historien om de to guttene skapte et enormt engasjement blant folk i Sunndal. Det ble blant annet arrangert fakkeltog, og klassekameratene til guttene skrev brev til statsministeren og ba om at guttene måtte få bli i Norge. Det ble også arrangert pengeinnsamling.

Onsdag åpner saken for de to guttene og deres tre søstre samt foreldre i Oslo Tingrett, melder Adresseavisen. De to guttene og faren vil avgi sine forklaringer via Skype fra Finland, der de endte opp etter at de kom med gummibåt til Lesvos. Resten av familien vil forklare seg fra Afghanistan. Tre av de mange som kjente familien i Sunndal vil også vitne i tingretten. Saken går til og med fredag.

Det er Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS, som i praksis står bak stevningen av Staten og Utlendingsnemnda (UNE). De mener vedtaket om å utvise familien er ugyldig blant annet fordi UNE har innfortolket et minstekrav om oppholdstid på fire og et halvt år i vurderingen av om det foreligger "sterke menneskelige hensyn" etter utlendingsloven. Advokatene som representrer familien mener det ikke finnes dekning for å praktisere et slikt "krav".

Familien manglet 19 dager på å ha vært fire og et halvt år i Norge da de ble sendt ut.

Staten fastholder at det ikke er grunnlag for å innvilge familien oppholdstillatelse på grunnlag av barnas tilknytning til riket. Statens avviser også at UNE har tolket departementets rundskriv for strengt og at det ikke finnes dekning for å praktisere "kravet" om oppholdstid.

Les hele saken hos Adresseavisen.