I fjor utstedte Norges Bank nye 100- og 200-kronersedler. Etter 30. mai kan du ikke lenger betale med de gamle sedlene i butikken. Heller ikke lokale banker er pliktige til å ta imot sedlene.

- Etter 30. mai vil vi ikke ta imot gamle 100- og 200-sedler, sier banksjef i Sunndal Sparebank, Jonny Engdahl.

Sjøl om sedlene blir ugyldige, mister de ikke verdien sin. Engdahl viser til at Norges Bank fortsatt har mottaksplikt. For å veksle inn sedler hos Norges Bank må du fylle ut et skjema hvor du blant annet skal forklare hvorfor du ikke har vekslet inn sedlene tidligere. Dette skjemaet sender du så inn, sammen med sedlene. Norges Bank veksler inn til pålydende verdi. Et saksbehandlingsgebyr på kr 250 kroner vil trekkes fra beløpet som utbetales.

Tar imot gamle sedler

Noen av lokalbankene i Driva-distriktet vil imidlertid fortsatt ta imot de gamle sedlene i en periode.

Det gjelder blant annet Surnadal Sparebank.

- De kan veksles inn hos oss i hvert fall ut året, sier salgs- og markedssjef Liv Dalsegg.

- Vi vil vurdere situasjonen etter det, legger hun til.

Ikke minst under Sparebankuka i oktober regner Dalsegg med at det kommer en del gamle sedler til syne - når folk tradisjonen tro tømmer bøssene sine.

Sparebank 1 SMN i Sunndal og Surnadal tar imot de gamle sedlene i bankens innskuddsautomater fram til høsten 2018.

- Endelig sluttdato er ikke fastsatt, sier Jon Henrik Tronsgård, finansrådgiver i banken.

Også Romsdalsbanken i Eidsvåg vil ta imot utgåtte sedler en periode, opplyser Aud Peggy Holten Havnes, som er leder for bankens kundesenter.

- Vi har per i dag ikke satt noen sluttdato, forteller hun.

Ved alle bankene får Driva opplyst at de den siste tida har merket økt pågang av folk som ønsker å veksle gamle sedler.

- Det er også en del spørsmål rundt dette, sier Tronsgård.

Det er fortsatt en del gamle sedler i omløp. Ifølge Norges Bank er nå 22 millioner eksemplarer av de gamle sedlene tatt ut av sirkulasjon og erstattet med nye. Likevel gjenstår det fremdeles å bytte ut litt over halvparten av alle 100-kronersedlene og en tredel av 200-kronersedlene - noe som tilsvarer henholdsvis 11,7 og 10,3 millioner sedler.

Snart kommer flere nye sedler

Det er nå ett år siden de nye 100- og 200-sedlene ble satt i sirkulasjon. Mot slutten av året kommer det også nye 50- og 500-lapper. Den nye 1000-lappen kommer høsten 2019.