Surnadal kommune inviterte næringslivet til "Laksefrokost" fredag morgen. Som en innledning til Laksefestivalen fikk fire ulike befrifter fra det lokale næringslivet holde innlegg for å vise frem hva Surnadal som næringskommune har å by på. Rådmann Knut Haugen la frem det som kan sies å være svært gode tall for Surnadal, både når det gjelder sysselsetting og folkemengde.

Trond Skogseth var første innleggsholder, og kunne fortelle at Pipelife har mange spennende markedsutsikter og planer for vekst den kommende tiden. Pipelife er den største og ledende plastrørproduksjonen i Norge, og med sine rundt 200 ansatte har de to fabrikker - en i Surnadal og en i Stathelle.

- Pipelife verner om den viktigste ressursen vi har - vann. Behoved for rør er enormt, sa Skogseth.

Gamle rør kan koste Norge 280 milliarder kroner de neste 20 årene. Pipelife er derfor opptatt av å lage smarte produkter, som er med på å gjøre byene smartere. Skogseth forklarte også at det å produsere rør av plast har blitt noe uglesett, etter at media har satt et søkelys på plasforurensing både på land og i havene.

- Plast får mye pes i media nå, men det er mye misforståelser der ute også. Når plast blir brukt på rett måte er det et fantatisk og miljøvennlig produkt. Plastrør vil ikke redde oss fra klimaendringene, men det vil hjelpe oss å minske vårt Co2-avtrykk, sier Skogseth.

Behagelig angrepsposisjon

Også Talgø Møretre var representert under frokosten, og Bjørn Hauglann infoirmerte om gode tider hos Møretre.

- Vi er ikke blandt de største aktørene i bransjen, men vi ligger i en behagelig angrepsposisjon, sa Hauglann.

MøreRoyal-eventyret fortsetter for bedriften, og ingen virker å kunne måle seg med materialet som de produserer. Men Hauglann presiserte hvor viktig det er å være oppdaterte på markedet. Trender utvikler seg fort, og henger man ikke med er det over og ut.

- Talgø tør å tenke stort, sa han.

Det samme gjør Midt-Norge Maskinsenter og Eiksenteret i Surnadal. Jon Magne Sæter fortalte at det er en tøff bransje de operer i, men at de forsyner hele Midt-Norge med landbruksutstyr. Det er spennende tider i vente, med GPS-styring i traktorer og andre hjelpemiddler som skal hjelpe bønder både tidsmessig og økonomisk.

Til slutt var det Svein Erik Nilsen fra Surnadal Transport som snakket om "lokal sirkulærøkonomi" - altså det å handle av naboen. Et tema som engasjerer mange.