I avtalen mellom Surnadal kommune og Thon hotell Surnadal står det at hotellet skal få drive KultKafe med alle rettigheter i lobbyen i kulturhuset. Avtalen er vedtatt av et flertall i kommunestyret.

Møtene der avtalen ble vedtatt ble holdt for lukka dører. Dette mener Malin Hildrun Settem (KrF) er tvilsomt rent juridisk, etter å ha innhentet en juridisk betraktning om saken.

Hun stiller også spørsmål om det å inngå en avtale verdt 800.000 kroner netto er i strid med lov om offenlige anskaffelser.

- Saken reiser så mange spørsmål som kan stride mot ulike regelverk at jeg kan komme til å be om en lovlighetskontroll på et positivt skjenkevedtak, mener Settem.

Rådmann Knut Haugen tror ikke det kan være brudd på lov om offentlige anskaffelser fordi det er tvilsomt om det er andre tilbydere til tjenesten.

- Å lukke møtet var for å verne de forhandlingskort kommunestyret ga i arbeidet med å få til en avtale i forhold til økonomi, sier Haugen.

Rådmannen mener saken nå er så godt belyst at lovlighetskontroll ikke er nødvendig. Han minner om at det er skjenkeløyve som skal avgjøres nå.

- Det er det som er så vanskelig med denne saken, at det er et sammensurium, sier Settem.

Saken har fått kirtikk fra mange hold. Eivind Hasle, Mali Hildrun Settem (KrF) og Janne Husby Haugen (Sp) er alle offentlige kritikere.

Et ankepunkt har vært at det samles mange barn og unge i kulturhuset, spesielt etter skoletid og i samband med timer i kulturskolen som holder til i bygget. Kommunalsjef Gunnhild Eidsli sier i sin uttale til saken at kulturhuset ikke kan regnes å være et skolebygg, sjøl om kulturskolen har tilhold der, men ber politikerne ta hensyn til dette.

– Om kommunestyret vedtar å gi skjenkeløyve kan det knyttes bestemmelser til det som åpningstider, skriver Eidsli.

– Da hadde det vært dumt om motparten leste om våre forhandlingskort i avisa før vi gikk til forhandlingsbordet, sier Haugen.

Avtalen vil koste kommunen 800.000 kroner netto hvert år for at hotellet driver publikumsservice med innsjekking i kulturhuset. Skal kommunen stå for drifta av publikumsservicen med betjent skranke sjøl er kostnaden stipulert til 750.000 kroner i året.