Da er enda en laksefestival over, der folk har kost seg med både martnad, fiskekonkurranse, Camp Villaks, Energikampen, Amfi Talenter, Strongman Cup, utekonserter, tivoli – og mye, mye mer. Festivalsjef Ragna Marie Mauset og hovedkomiteen er greit fornøyd med helga sett under ett. Ikke minst med at temperatur og vær ble bedre utover helga enn det meteorologene spådde på forhånd.

– Helga i sin helhet synes jeg har vært fin. Sjøl om det var litt utfordringer med regn og vått vær i starten bedret det seg veldig utover helga. Jevnt over bra med besøk og mye folk i martnadsgata på dagtid, sjøl om det var litt roligere perioder innimellom. Litt mindre folk fredag, med da er de fleste på jobb, og så må nok været også ta litt av skylda for det, sier hun.

– Ingen dum løsning

Blant annet på grunn av noen avbestillinger i forkant ble utstillerne i miljøgata flyttet opp til de andre salgsbodene, slik at alt ble samlet på Skei i år også.

– Vi rokerte litt slik at alle ble samlet der, det ble bedre for alle parter. Ellers har det ikke vært noen store utfordringer på arrangørsida, så sånn sett har festivalhelga vært helt ok, synes hun.

Å flytte hovedscenen inn til kulturhuset og heller plassere teltet der scena sto før mener hun også var et positivt grep.

– For intimiteten på selve konserten føler jeg det var bedre slik det ble gjort i år, så det var ingen dum løsning synes jeg.

Går mot underskudd

Sjøl om det aller meste gjennom helga har gått veldig greit, er derimot økonomien i festivalen ikke den beste.

– Økonomien kunne ha vært bedre ja. Ut ifra det vi har sett nå før tallene kommer fra regnskapsfører, ligger vi på minussida, forteller Mauset.

Som alle andre festivaler og arrangement er også Norsk Laksefestival avhengig av å ha nok inntekt for å kunne overleve. Og sviktende inntekt, spesielt under lørdagens utekonsert med Ship of Fools og Stage Dolls, gjør altså sitt til at også årets festival etter all sannsynlighet vil gå med underskudd.

– Mens totalen av billetter og helgepass til fredagens konsert med Byting og Katastrofe ble bedre enn vi kalkulerte med på forhånd, fikk vi ikke det publikummet vi hadde håpet på lørdag. I forhold til det vi kalkulerte med på forhånd ble det solgt for lite billetter denne kvelden, fastslår hun.

Blir det ny festival neste år?

Hvorvidt årets festival i Surnadal blir den siste, eller om det blir nye festival neste år, er ikke klart enda. Først må eiere og arrangører møtes, diskutere og evaluere.

– Hovedkomiteen og stiftelsesstyret skal møtes i slutten av august, så vi vet vel litt mer etter det møtet. Men vi håper naturligvis at eierne gir oss lov til å arrangere festival neste år også, sier Mauset.

Spørsmålet er nok først og fremst om festivalen skal fortsette å tære på egenkapitalen fram til kassa er skrapt, eller om man skal gi seg mens leiken er god.

Dersom det blir ny festival i 2019, vil det i så fall bli et jubileumsår, da det blir den 20. laksefestivalen i rekka. Og denne årlige festivalen er såpass viktig for Surnadal, at det er bare å krysse fingrene og håpe på jubileum.