Det deilig varme sommerværet er bra for dem som ønsker å sole seg og bade. Men det er ikke like bra for graset og laksen.

En titt på laksebørsene viser fangster på 3,1 tonn i Surna og 638 kilo i Driva så langt i uke 32. I Driva kan tallet ifølge Sunndal jeger og fiskeforening ligge rundt 1,5 tonn fordi enkelte grunneiere ikke rapporterer inn fangstene før på slutten av sesongen.

Både Driva og Surna har i sommer hatt lite vann i elva. Ned mot minstevassføringa. Med det eksepsjonelt varme været har det ført til varmt vann. Laksen blir da stående lenger i sjøen i påvente av nok og kaldere vann for å gå opp i elva. Vel oppe i elva stopper laksen i hølene om det blir for varmt i påvente av kaldere vann for å gå videre. Når laksen står i ro biter den ikke. Dårlig nytt for laksefiskeren, men bra for elva fordi en sikrer seg mot å ta for mye laks.

– Jeg er bekymra for om det kommer nok laks opp i elva til gyteplassene, sier Ragnar Mauset.

Ser en på statistikken for Driva er fangsten så langt denne sesongen tett opp under totalen for 2015 som var i overkant av 3.6 tonn. 2015 var et år med mye smålaks og ujevn vannføring i elva. I år viser statistikken der tas mye stor laks over sju kilo, men hovedtyngden av fangsten i år er mellom tre og sju kilo.

– Med tanke på det vært vi har hatt i år er ikke fangsten så dårlig egentlig, sier Mauset.

Det varme været har skapt problemer for alle lakseførende elver i Midt-Norge. Gaula som til forskjell fra de andre elvene i regionen ikke er utbygd med kraftverk har måttet stenge deler av sesongen på grunn av lite vann. De regulerte vassdragene er sikret en minste vannstandsføring. Likevel viser statistikkene det blei merkbart mindre fangst da «tropeværet» satte inn.

– Det blir lite oksygen i vannet, laksen står stille og fiskerne synes ikke det er like gøy å gå til elva for å fiske, sier Mauset.

– Ikke knallfiske

I Driva anslår Sunndal jeger- og fiskerforening det har vært en vannstand på 40–50 kubikkmeter vann i sekundet på det laveste. tre ganger så mye vann som det har vært i Surna, men likevel lite for Driva å være. Dette har påvirket fisket og ingen kan huske det har vært så dårlig noen gang, og det har vært mye mellomstor og liten laks i fangsten.

– Det har ikke vært noe knallfiske nei, sier leder Svein Haugen i Sunndal jeger- og fiskerforening.

– Sjøørreten dør i havet

Driva skal rotenonbehandles for lus. Men det rapporteres ikke om mye lus på laksen. Det som bekymrer mer enn det varme været og den labre fangsten av laks både i Surna og Driva er uhyggelig lite sjøørret. I Driva er den freda og skal settes ut igjen, men det er nesten ikke rapportert en eneste fisk. I Surna er det tatt 58 kilo, mindre enn de seinere åra. Ragnar Mauset i Surna oppfordrer alle som får sjøørret til å rapportere slik at de får en god oversikt over tilstanden. I Surna har de vært bekymret i flere år. En stor del av forklaringa på lite ørret er nok at oppvekstområdene for sjøørreten er midt i oppdrettsriket for laks i Midt-Norge og der florerer lusa.

– Sjøørreten dør nok i havet i store mengder på utvandring før den når oppvekstområdene, mener Haugen.

Håper på nedbør

Til helga er det meldt mye nedbør. Det er bra for laksen som kommer seg opp i elva mot gyteplassene, og det er bra for fisket for laks på vandring biter mer enn laks i ro.

– Blir det bra fiskevær utover er det fiske i Driva fram til den 15. september, så da kan fiskerne komme hit og fiske de siste 14. dagene, sier Haugen.