Sittende ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) i Surnadal har sittet som ordfører i en og en halv periode. Det synes hun er nok. Nå ønsker hun å overlate stafettpinnen til andre. Nyheim ønsker mer tid til familie og til å ta vare på helsa.

– Jeg har drevet med politikk siden 90-tallet. Det er en tid for alt. Nå tror jeg nye dører vil åpne seg, sier Nyheim.

Nyheim er på bedringas veg etter å ha hatt ett akutt problem med synet. Hun er tilbake i jobb og fortsetter ut perioden og er spent på hvem som tar over som ordførerkandidat etter henne.

– Jeg har ett knippe navn over egna kandidater, men de holder jeg for meg selv, sier Lilly Gunn Nyheim.

Leder Oddny Elisabeth Hoem i nominasjonskomiteen til Arbeiderpartiet i Surnadal sier det er gått ut forespørsel til to kandidater om å stå øverst på lista til kommunevalget neste år. Dette er noe yngre kandidater med familie. Hoem håper det er slik at ordførerjobben ikke anses som så krevende at det ekskluderer familiefolk fra å stille som kandidater.

– Kanskje burde vi sett på å styrke varaordførerstillinga slik at det å være ordfører ble en tilnærmet normal jobb, sier Hoem.

Hun tror det vil være avklart i løpet av inneværende måned hvem som blir toppkandidat hos Ap i Surnadal. Da blir det lettere å få kandidatene videre nedover på lista, fordi spørsmålet fra listekandidater er alltid, hvem står på topp?

– Om de to vi nå har spurt begge skulle si nei har vi flere kandidater å ta av, sier Hoem.

Heller ikke i Surnadal senterparti er det avklart hvem som skal stå på topp på lista foran kommunevalget. Margrethe Svinvik sier hun ikke har bestemt seg for om hun sier ja til fortsatt å være ordførerkandidat. Valgnemndas leder Bernt Venås har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

– Jeg har lyst til så mye, så må jeg finne ut av hva jeg har mest lyst til, sier Svinvik.

Spennende

Skal en spekulere på hvilke kandidater i de to partiene som kan ligge an til å bli listetopper ut fra hvem som har markert seg inneværende periode bør Rakel Polden (Ap) og Nils Håvar Øyås (Sp) (om ikke Margrethe Svinvik tar renominasjon) være hete kandidater. Det kan også tenkes at eksordfører Bergsvein Brøske (Sp) er klar for en ny runde i manesjen. Likeledes Helge Røv (Ap) som kan ha fått lyst på heltidspolitikk igjen etter en periode som varaordfører. Alle er de tydelige og markante politikere som godt kan aksle ordførervervet.

– Jeg vil ikke si noe om hvilke kandidater Sp og Ap bør velge, sier Nils Petter Tonning (Frp).

Tronskifte?

Han har sagt han stiller som listetopp for Frp kommende valg, men er ennå ikke nominert. Frp kan få en avgjørende rolle i valg av ordfører neste periode. Denne perioden valgte Frp Ap og sikret dermed flertall for Lilly Gunn Nyheim som ordfører. Men Frp har støttet de ulike fraksjonene fra sak til sak.

– Så får vi se hva vi gjør etter neste valg. Det kommer litt an på ordførerkandidatene, sier Tonning.

Kampsaker

Sykeheimsplasser, skolenedlegging og økonomi kommer til å bli sentrale saker i valgkampen. De tre sakene er sentrale også i inneværende periode. Sykeheimsplasser er lagt ned for å berge kommuneøkonomien, ny skole er vedtatt bygd innenfor en ramme på 140 millioner kroner og det foreslås å legge ned skolen i Todalen.

– Todalingene bør ikke stemme Ap om de ønsker å bevare skolen. Forslaget om å utrede nedlegging kommer fra dem, sier Tonning.