Det var den klare beskjeden  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fikk da han møtte lokale Sp-folk på Dyregoddagene i Gjemnes fredag. Dit var  partilederen invitert for å åpne  Midt-Norges største landbruksmesse som imponerer med et stort antall utstillere og aktiviteter for både store og små.

Lokale Sp-medlemmer med ordfører Knut Sjømæling i spissen benyttet anledningen til å ta opp flere saker med Slagsvold Vedum.  Frustrasjonen rundt kommunereformen er stor i Gjemnes. Søknaden fra deler av indre deler av kommunen om å få bli en del av nye Molde kommune er ennå ikke avgjort i regjeringa.

– Veldig uheldig. Den uavklarte situasjonen hemmer oss i utvikling og planlegging. Vi kan ikke fortsette som egen kommune dersom 25% av befolkningen blir grensejustert bort, sa ordfører Sjømæling.

Slagsvold Vedum hadde stor forståelse for frustrasjonen.

– Det ser ut for at regjeringen skal redusere antall kommuner, koste hva det koste vil. I Senterpartiet mener vi regjeringen bør respektere det kommunestyret har vedtatt.

Frykter miljøkonsekvenser

I forkant av fredagens møte var Slagsvold Vedum orientert via e-post om deponisaken på Raudsand av Senterpartiets gruppeleder i fylkestinget, Kristin Sørheim. Hun er også styreleder for organissajsonen Giftfritt Nesset som  argumenterer sterkt mot at et nasjonalt deponi for farlig avfall skal lokaliseres til Raudsand.

På fredagens møte var det Sp-representant i Gjemnes kommunestyre, Borghild Neergaard Aarset, som orienterte partilederen om deponisaken.

– Kommunereformen er viktig, men vel så viktig er forholdene til natur og miljø og mulighetene for å leve i frisk natur, innleder Neergaard Aarset.

Hun viste til at det bare er Brevik og Raudsand som står igjen som aktuelle lokaliseringssteder.

– Det er stor motstand begge steder, men jeg har inntrykk av at motstanden ikke har kommet godt nok fram i media. I Nesset er det ordfører fra Høyre. Samtlige andre parti sier nei. Jeg tror det kom fem positive og hundre negative svar på høringsuttalelsene.

Neergaard Aarset refererte til kjente innvendinger mot å velge Raudsand.

- Fjorden er alt sterkt forurenset fra gamle miljøsynder på Raudsand og fra aluminiumsverket. Vår viktigste næringsveg er blågrønne næringer. Det vil være synd å risikere og sage av greina vi sitter på. Sjølsagt blir det ikke sluppet ut forurensing med vilje, men ulykker kan skje. Et anlegg på Raudsand forutsetter at det bygges djupvasskai. Fjorden er djup og en slik utfylling vil påvirke livet i fjorden. Det er usikkerhet rundt mulighetene for å bygge ei slik kai. Dermed vil det bli transport hovedsaklig med bil. Det meste av avfallet kommer fra Østlandet og Europa. Vi mener at et nasjonalt deponi må være et statlig anliggende, og ikke tillegges private aktører som skal tjene penger på dette.

Flere mindre deponi?

Slagsvold Vedum  fortalte at han var i  Porsgrunn for to uker siden for å få orientering om planene i Brevik.

– Det skal importeres mye avfall. Skal vi her i landet påta oss ansvaret for avfallet fra andre land? Kanskje skal det stilles strengere krav til næringslivet for å unngå en del avfallsstoffer.

Slagsvold Vedum kom ikke med klare svar på hvor Senterpartiet sentralt står i denne saken.

– Vi har rett og slett ikke diskutert den nok, men vi tar dette på største alvor.

– Sp-lagene i de fleste nabokommunene og i fylket sier nei til deponi på Raudsand. Det er god Sp-politikk å følge det lokallagene sier, er det slik?

– Ja, i utgangspunktet er det slik. Kanskje kan det være å se på mulighet for å anlegge flere mindre deponi slik det gjøres i noen andre land.

– Du har vært i Brevik og fått orientering om planene der. Kan det være aktuelt å komme til Raudsand for å bli orientert om planene der?

– Det kan være aktuelt, sier Slagsvold Vedum.