Så langt har 220 deltakere fra 10 nasjoner meldt sin ankomst til «Fremtidens smoltproduksjon» i Sunndal. Den store pågangen mener arrangørene viser at Smoltkonferansen på Sunndalsøra har blitt en sentral og viktig møteplass for aktører knyttet til ei framtidsretta oppdrettsnæring i rivende utvikling. Hovedgruppa av deltakere er oppdrettere, utstyrsleverandører og personer fra fag/forskningsmiljø. På grunn av den store internasjonale deltakelsen blir konferansen tilrettelagt med simultanoversettelse.

– Det kommer deltakere helt fra Australia, sier Åsa Espmark.

Hun er en av de faglig ansvarlige for messa fra Nofimas side. Espmark representerer CtrlAqua som er senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som skal legge grunnlag for utviklinga av framtidas lukkede oppdrettskonsepter. Med større kontroll over produksjonsprosessen vil man, ifølge CtrlAqua, kunne redusere problemer knyttet til dødelighet og lakselus, samt redusere produksjonstida for oppdrettslaks. CtrlAqua blei starta som et prosjekt i 2015 og har varighet fram til 2023. Konferansedeltakerne får møte det store forskningsprosjektet om lukka anlegg som ledes fra Nofima på Sunndalsøra.

– Sjøl om vi tror folk i bransjen vet hva vi driver med er det 100 personer som har tegnet seg for å komme hit å få mer informasjon, sier Espmark.

Stor interesse

100 personer er maks av hva Nofima kan ta imot og ifølge teknisk arrangør, SUNNS, er det venteliste for å komme å få høre det siste fra CtrlAqua. Det ventes 300 personer til messa, noe som vil være rekord. forrige gang i 2016 var det 250 deltakere.

– Hovedkonferansen blir på kulturhuset med telt utenfor for utstillere og som vi kan bruke i kaffepausene, sier konferanseansvarlig Jelena Kolarevic i Nofima.

– God markedsføring

Årets konferanse tar for seg resirkulering og lukka anlegg. Resirkulering av vann slik at vannforbruket i produksjonsanlegg blir redusert og uten opphopning av Co₂. Også her er det fulltegnet omvisning på resirkanlegge til Nofima. så blir det snakket om semilukket anlegg der vann hentes fra dypet av havet opp til anlegget for å unngå lusa som ligger i overflata.

– Vi legger beslag på all overnattingskapasitet i omegn de to dagene konferansen varer. Konferansen er et stort løft for og en god markedsføring av Sunndal, sier leder Per Helge Malvik i SUNNS.