AMOBIL.NO: Google-mobilen HTC Dream er utvilsomt noe av det mest spennende som har skjedd i mobilbransjen den siste tiden. Mobilen er lagd av HTC. Menyene og programvaren er laget av Google, og er Linux-basert. Telefonen går under flere navn, med fellesnavnet HTC Dream. Operatøren T-Mobiles versjon heter T-Mobile G1. Mobilen benevnes ofte som Android, som er navnet på operativsystemet til Google. Les også: Ny Android-mobil fra HTC Ingen av utgavene er å få tak i her i landet, og må bestilles fra utlandet. Til gjengjeld er dette en telefon som veldig få andre har.

Ikke bare for nerdene

Selv om Dream er basert på Linux, er den ikke bare en telefon for teknologifantasten. Den er svært enkel å bruke, og ikke minst er det en telefon du ikke blir lei av med det første. Dream har stor trykkskjerm - av samme typen som for eksempel Apple Iphone - der du kun kan bruke fingeren for å styre og ikke pekepenn. Menyene er animerte og morsomme å bruke. Med den skarpe skjermen, er menyene som godteri for øyet. Skyver du skjermen til side, finner du et fullt tastatur. Det gjør at du kan skrive tekstmeldinger og e-post i høy hastighet. Noen få barnesykdommer kan vi likevel sette fingeren på, som at det ikke er mulig å sortere programmer i hovedmenyen i egne mapper og at det er umulig å avslutte programmer - de blir liggende i bakgrunnen. Dersom noen av programmene innebærer bruk av Wi-fi eller GPS, medfører det økt strømforbruk.

Programmer til alle

Det beste med Android er den gode programvareportalen. Her får du tilgang til et suverent utvalg av programmer og spill du kan laste ned. Med bare noen få skjermtrykk har du installert et nytt program, og på den måten er det enkelt å skreddersy telefonen til ditt eget bruk. Les også: Android-telefon fra Motorola?

Proff synkronisering

En annen stor fordel med Android, er at telefonen til enhver tid er synkronisert med Googles tjenester på nett. Telefonen lar deg imidlertid ikke åpne Office-dokumenter eller PDF-filer, og har heller ikke Exchange-støtte. Dermed trenger du egne programmer for dette. Er du interessert i underholdning, tillatter programvareportalen deg å laste ned en haug med spill og underholdningsprogrammer. Mange av spillene styrer du ved å vippe på telefonen, siden den har en innebygget bevegelsessensor. Vi hadde store forventninger til nettleseren i Dream. Dessverre er den ikke like god som forventet. Nettleseren har ikke god nok støtte for Flash, og den er på enkelte områder tungvinn å bruke. Vi synes den må se seg slått av Opera Mobile 9.5 til Windows-telefoner.

God på det grunnleggende

Det er ingen tvil om at Dream er god til normalt bruk. Ikke bare er batterilevetiden god, men også lydkvaliteten i samtaler er god. Dette toppes med en brukervennlig adressebok og andre funksjoner du bruker til daglig. Telefonen har både Wi-fi, super-3G og Edge, slik at du får høy internetthastighet uansett hvor du er. GPS gjør at du kan se hvor du er i verden, og med Google Maps forhåndsinstallert kan du også navigere med telefonen.

Dårlig på multimedia

Sjelden har vi brukt en så morsom telefon som Dream, med muligheter for å laste ned utallige underholdningsprogrammer og spill. At telefonen har full støtte for Youtube, skader heller ikke. Likevel er den ikke god på multimedia. Kameraet er dårlig, og har nesten ingen innstillingsmuligheter. Telefonen har heller ikke utgang for vanlige hodesett, så om du skal bruke mobilen til å høre på musikk må du investere i en overgang.

Alternativer

Med en prislapp på rundt 3000 kroner, er Dream en imponerende telefon. Den er særdeles morsom å bruke, og særlig programbutikken Android Market - med stort utvalg - er lett å sette pris på. Den har også støtte for alt av teknologier, samtidig som den både har god batterilevetid, god lyd i samtaler og er brukervennlig. En tilsvarende telefon er rett og slett ikke mulig å få tak i for denne prisen. Om du derimot bryr deg mer om kamera, må du se etter noe annet. Vil du samtidig ha trykkskjerm, er Nokia 5800 Xpressmusic å anbefale, og den koster bare litt i overkant av Dream. Les vår test av Nokia 5800 Xpressmusic Er du villig til å binde deg til en bestemt operatør og til å betale litt mer, kan du se på Apple Iphone. Denne har også menyer som er morsomme i bruk, og en god nettleser. Les vår test av Apple Iphone 3G Den bør nevnes at HTC ikke har gjort en helt plettfri jobb med Dream. Telefonen knirker nemlig litt når du trykker på skjermen, og den kjennes generelt litt billig ut. Til gjengjeld er menysystemet veldig bra. Les hele testen av HTC Dream på Amobil.no