– Du får nok gløgg i jula som det er. Det går an å tenke alternativt, sier Monica Berg. Hun er daglig leder ved H-Butlers Bartenderskole. Her holder hun jevnlige kurs – og her er hun i ferd med å sette sammen en saftig adventsdrinkmeny sammen med et par gode kolleger. – Tradisjoner er til for å brytes, supplerer svenske Pär Jönsson, som jobber ved Oslo-stedet Barfly. Hans Roar Waaler, fra Onkel Donald kafé, mener amatørbartenderne der hjemme kan få til det meste. Eksempelvis trenger du ikke fancy shaker à la Tom Cruise anno "Cocktail". – De fleste har et tomt syltetøyglass innenfor rekkevidde. Sett lokk på det og rist i vei!

"Winter's Dream"

Ingredienser: 4 cl Kahlua 2 cl Cointreau Varm sjokolademelk Fløtelokk Slik gjør du drinken: Bygges i glass. Garneres med sjokoladerasp og appelsinzest.

"Whiskey Smash"

Ingredienser: 4 cl Johnny Walker Black Label Mynte Melis/sukker Sitron Slik gjør du drinken: Ristes på is. Garneres med appelsinzest, sitrontwist og cocktailbær.<

"Hot Stuff"

Ingredienser: 3 cl Cointreau 1 cl akevitt 4 cl hylleblomstkonsentrat Varmt vann Slik gjør du drinken: Helles sammen. Garneres med appelsinzest og nellik.

"Vinternatt"

Ingredienser: 4 cl Beefeater gin 4 cl kanelsirup 4 cl fløte Slik gjør du drinken: Ristes på is. Garneres med muskatnøtt.

"Grønlandskaffe"

Ingredienser: 4 cl Grand Marnier 2 cl Kahlua 8 cl sterk kaffe Fløtelokk Slik gjør du drinken: Marnieren flamberes. Garneres med appelsinzest.

"Sleighcrash Martini"

Ingredienser: 2 cl Hendrick's gin 2 cl jordbærlikør 2 cl tranebærjuice Sukkerkant Slik gjør du drinken: Ristes på is.